floridus

Floridus ili – jedna mostarska muzička porodica u tri benda

Muzika BiH Show Time

Ovu bismo lijepu priču mogli nazvati ‘Od Šuta do Šuta’, a pokazuje kako jedan otac i njegova djeca, svaki na svoj način, u Mostaru potpuno žive muziku.

Floridus je jedan od rezultata djelovanja Mostar Rock Schoola.

Ovaj mostarski pop-rock bend nastao je u januaru 2013. i već u toj godini događaju mu se ‘čuda’ – pobijedio je na programskom koncertu Mostar Rock Schoola, što mu donosi snimanje singla u MC Pavarotti, a pobjeda na Jäger Music Night 2013. omogućuje grupi snimanje i cijelog albuma.

Pod nazivom “Na vrhu svijeta” objavljuju ga u maju 2015. godine, a dva mjeseca poslije slijedi još jedna šampionska titula – pobijedili su na Karlovačko RockOff Festivalu prema glasovima publike.

Nakon što su zadovoljštinu dobili na brojnim koncertima u BiH, Srbiji i Austriji, bend Floridus je ponovo ušao u studio.

Najprije je početkom 2017. sa mostarskom Jam With Friends ekipom snimio pjesmu “Navika“, što je zanimljiv dokument, jer je snimanje obavljeno kao ‘one take’, bez naknadnog dosnimavanja.

Nakon ovog broja, Floridus je nedavno, u produkciji Atille Aksoja, snimio novu pjesmu i video ”Pepeljuga” (muzika – Semin Merzić, tekst – Ervin Husagić) i obje ove teme će se naći na njihovom novom albumu. Bend ga opisuje kao blagu transformaciju ”prvobitno tvrđeg zvuka sa ambijentalnijim i senzibilnijim izrazom bliskom mofernom popu”.

A sada objašnjenje podnaslova ‘od Šuta do Šuta’.

Članovi Floridusa su Semin Merzić (gitara, prateći vokal), Amar Bašić (bas gitara), Ervin Husagić (bubanj, prateći vokal) i Jasmina Šuta (vodeći vokal).

Jasminin brat, Rijad Šuta, bubnjar je u mostarskoj hard rock grupi Catarza, a sada vam vjerovatno već zvoni – njihov otac Senad Šuta bubnjar je u Dubiozi kolektiv.

Da, ima još primjera porodičnih ‘muzičkih posvećenja’ (braća Šaran, brat i sestra Zvekić, očevi & sinovi Novković i Stojanović/Kepa i dr., a u jednoj priči ćemo predstaviti i posebne porodične veze u zeničkoj grupi Nemoguće vruće), samo su mlade Šute na samom početku svojih različitih muzičkih karijera i želimo vjerovati da će se razviti kao uspješne.