sony-bravia-a1

Senzacionalni TV koji zvuk emitira sa cijele površine ekrana

21. vijek Tehnologija

Brzina kojom se svijet tehnike mijenja i napreduje već je takva da novotarije ni u ludilu ne možemo pratiti, ali zbog nekih od njih poželite promijeniti i uređaj nabavljen koliko jučer.

Na ovogodišnjem CES-u, globalnom sajmu potrošačke elektronike i tehnologije, koji se početkom godine održava u Las Vegasu, Sony se na velika vrata vratio s novim TV uređajima i najavio model Bravia A1E s OLED tehnologijom, koji dolazi s vrlo zanimljivom inovacijom.

Uglavnom svi televizori imaju zvučnike ugrađene u njih i zvuk im je uglavnom pristojan, a oni koji žele baš puno više, sound dopune kućnim kinom. Ali, nova Sony Bravia prva u svijetu uvodi tehnologiju u kojoj se zvuk emitira sa samog TV ekrana. Da, cijeli zaslon je zvučnik.

sony_XBR-A1E-BRAVIA

To je postignuto novom Acoustic Surface zvučnom tehnologijom, u kojoj će ekran rezonirati zvukom, što je, po tvrdnji tvrtke, “savršeno sjedinjenje slike i zvuka nedostižno konvencionalnim televizorima”.

Ljudi to često zaboravljaju, ali baš kao što je slučaj kod digitalnih fotoaparata, za kvalitet televizora nije presudan samo kvalitet panela (čak i kada je riječ o naprednom OLED-u), nego i skup algoritama za obradu slike. Kao što je poznato, Sony je oduvijek bio prilično napredan u ovom području. To je razlog da i njihovi televizori sa slabijim panelima od konkurencije imaju odličan kvalitet slike, a kada se sad doda izvrsna OLED ploča povezana s vrhunskim algoritmima, to se itekako mora primijetiti.

Kao što se očekivalo, ovi novi televizori imaju 4K rezoluciju, a osim ekskluzivne Acoustic Surface tehnologije zvuka, Bravia A1E je nevjerovatno tanka i izgleda impresivno, zbog čega će u svakom domu biti dizajnerski komad za divljenje.

Cijena još nije određena, ali, kako je jedan reporter zabilježio poslije promocije, s veličinom i značajkama novog uređaja, gotovo da je najbolje ni ne pitati.