cocker-woodstock

Za Cockera i Stonese čudesni i za Bebeka sudbonosni 23. april

GPS za dušu Vremeplov

Zanimljiv datum je 23. april u rock muzici: lansirao je Joe Cockera i američku punk grupu The Ramones, učvrstio poziciju Rolling Stonesa, okončao vladavinu Pink Floyda i naglavačke promijenio život Željka Bebeka.

 

Još malo pa će proći pola stoljeća od tog trenutka!

Na današnji dan 1969. godine objavljen je prvi album Joe CockeraWith a Little Help from My Friends“, naslovljen po obradi istoimene pjesme Lennona i McCartneya, koju su Beatlesi snimili 1967. na albumu “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”, a Cockera je četiri mjeseca kasnije proslavila izvedbom na Woodstocku (video).

Hit Cockerovog prvog albuma bila je još jedna obrada, “Don’t Let Me Be Misunderstood”, pjesma koju su napisali Bennie Benjamin, Gloria Caldwell i Sol Marcus, a prva ju je snimila Nina Simone 1964. godine, a onda Eric Burdon i The Animals 1965. Na albumu su još i dvije pjesme Boba Dylana, dok je Cocker napisao muziku za tri naslova.

I krenula je jedna blistava karijera pjevača impresivnog i ‘poderanog’ glasa.

Jedan od čuvenih albuma Rolling StonesaSticky Fingers” pojavio se 23. 4. 1971. i zanimljiv je, istovremeno, kao prvo izdanje vlastite kompanie grupe, Rolling Stones Records.

Omot albuma, komad jeansa sa zip zatvaračem, dizajnirao je legendarni Andy Warhol za honorar od 15.000 funti. Neke od poznatijih pjesama s albuma su: “Brown Sugar”, balada “Wild Horses” i “Sister Morphine”. Sve su ih napisali Jagger i Richards, osim ‘sestre’, u kojoj je koautorica Marianne Faithfull. Album je označen kao 63. na listi 500 najvećih rock albuma svih vremena.

Istoga datuma, pet godina poslije, debitiraju The Ramones.

Osnovani 1974. godine u New Yorku, često se navode kao prvi punk rock bend. A njihov diskografski debi, istoimeni album koji je izašao 23. 4. 1976., ne samo da je povijesni za punk, neko je proglašen i za 33. album među 500 najznačajnijih ostvarenja u rocku svih vremena.

Od 14 žestokih i kratkih songova, čije je trajanje u posjeku dvije minute, uvodni “Blitzkrieg Bop” je izdvojen kao poseban i kao pjesma uvršten među 500 najvećih naslova u rocku ikada. Inače, zabilježeno je da su istog dana još uvijek nepoznati The Sex Pistols svirali u jednom londonskom klubu.

Ako ste još uvijek poštovalac američkih punkera, podsjećamo da će bubnjar Marky Ramone, jedni živi član iz rane postave, nastupiti na ovogodišnjem banjalučkom Demofestu sa svojim bendom Blitzkrieg.

A sada, Bebekova životna priča, koju – samo on zna – ili slavi kao najbolju prekretnicu u svom životu, ili oplakuje kao promašaj.

Dakle, Željko Bebek je 23. 4. 1984. godine zvanično napustio Bijelo dugme, nakon što je samo dva mjeseca ranije objavljena njegova druga solistička ploča znakovitog naziva “Mene tjera neki vrag“.

Prvi solo album “Skoro da smo isti” Bebek je snimio još 1978. i to se dogodilo za vrijeme Bregovićevog služenja vojnog roka. Okolnosti za drugi, a onda i napuštanje ekipe bile su drugačije – frontmen i šef benda više nisu bili na istim valnim dužinama. Bebek puno kasnije: ”On bi samo skitao svijetom i plovio na svojoj jahti, a mi smo željeli ići na koncerte”.

Zabilježimo da se posljednji Bebekov nastup s Bijelim dugmetom dogodio 70 dana ranije, 13. 2., kada je Bijelo dugme priredilo koncert za sudionike Zimske olimpijade u Sarajevu.

Zanimljivost: svi znamo da je Tifa postao novi pjevač, ali prva ideja je bila da se u Bijelo dugme vrbuje Alen Islamović iz Divljih jagoda. Ovaj je to tada odbio, jer se pribojavao da bi Bebek mogao promijeniti mišljenje i vratiti se u matičnu grupu. Tek kada je i Tifa otišao iz Dugmeta, Islamović je shvatio da od Željkovog povratka neće biti ništa i prihvatio je novi poziv da bude pjevač najpopularnijeg rock benda u zemlji.

U kontekstu ove priče slušajte tekst pjesme… Nevjerovatno, kao da je svakom rječju opisano ono što će se dogoditi devet godina poslije njenog nastanka.

I, na kraju, 23. 4. 1988. završila je apsulutna i neponovljiva vladavima Pink Floyda s albumom ”Dark Side of the Moon“, koji je na današnji dan je ‘napustio’ top listu nakon što je na njoj proveo od 1973. bez prekida rekordnih 741 sedmicu, dakle više od 14 godina.