Jedini naš novinar koji je uradio intervju sa Beatlesima

GPS za dušu Vremeplov

Prije ravno 50 godina, 17. 4. 1967., zagrebački Plavi vjesnik objavio je tekst koji spada u kategoriju senzacija: tada 19-godišnji Veljko Despot uradio je intervju sa Beatlesima, kao prvi i, pokazalo se, jedini iz srednje i istočne Europe.

Mladi Despot u to je vrijeme boravio u Londonu i s još nekolicinom najzagriženijih fanova slavne grupe, od januara do marta je često stajao ispred zgrade studija E.M.I. na Abbey Roadu, gdje su The Beatles snimali album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“.

Kako je kasnije svjedočio (a danas zvuči šokantno) sva četvorica najslavnijih planetarnih muzičara bili su ‘obični i pristupačni momci’, s kojima je povremeno razgovarao dok je dobijao njihove potpise, a otkrivši im od kuda je i izrazivši želju da jednom u životu vidi kako izgleda studijski rad – želja mu je ispunjena.

Ostalo je istorija.

Veljko_Despot_-_privatna_božićna_čestitka_Beatlesa,_1968
Jedna od čestitki koje je Despot primao od članova Beatlesa

U tonskim studijima u svijetu i kod nas rijetki su ‘sa strane’ imali privilegiju prisustvovati snimanjima, a Despot – kojemu je priča o Beatlesima bila početak novinarskog, a kasnije diskografskog i producentskog rada – svjedočio je ne samo nastanku jednog od najvećih albuma pop kulture, nego i snimanjima “Let It Bleed” Rolling Stonesa (London, 1969.), “Ummagumma” Pink Floyda (London, 1969.), “Homo volans” Arsena Dedića (Zagreb, 1973.) i mnogih drugih između 1970-ih i ’90-ih godina, o čemu je objavio zapise.

Diskografijom se Veljko Despot profesionalno počeo baviti 1974. godine, kada na poziv Jugotona počinje uređivati program inozemnih izdanja ove diskografske kuće i na čelu te redakcije bio je sve do 1994.

Izravno zahvaljujući njemu, muzička publika u tadašnjoj Jugoslaviji relativno jako brzo, ponekada i istovremeno sa svjetskom, dobijala je LP izdanja gotovo gotovo 75% cjelokupne svjetske pop i rock produkcije, jer je Jugoton zastupao major kompanije EMI, Warner Music, BMG, Decca, te Island, Chrysalis, Virgin, Motown i još desetine drugih izdavača.

U isto vrijeme to je bila važna pretpostavka za brojna velika koncertna gostovanja u Jugoslaviji, među kojima, naravno, nisu mogli biti Beatlesi, ali jeste Paul McCartney sa svojom grupom Wings, u Zagrebu 1976. godine, što je bila prilika za ponovni susret Veljka Despota sa jednim iz četvorke, uz prigodnu ceremoniju uručenja trofejne ploče za prodani tiraž albuma u Jugoslaviji.

Veljko_Despot_i_Paul_McCartney,_Zagreb,_1976