21. vijek Tehnologija

Službeno predstavljeni Samsung Galaxy S8 i S8 Plus (video)

Samsung-Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 i S8 Plus juče su i službeno ugledali svjetlo dana, iako ga javnost neslužbeno već dva mjeseca poznaje. Je li to najlošije čuvana Samsungova tajna, ili je namjerno procurila, kako bi potencijalni kupci odgodili eventualnu kupovinu konkurentskih modela?

A da je cijeli svijet itekako znatiželjan pokazuje to što je ovaj promotivni video u 24 sata vidjelo 4.8 miliona ljudi.

Dok prvih stručnih recenzija (i iskustava kupaca) može se govoriti samo o tehničkim karakteristikama. Samsung Galaxy S8 ima je 7 milimetara duži te mrvicu uži i tanji od prethodnika, a težak je jednako (152 grama).

Displej Galaxy S8 ima 5,8 inča, a S8 Plus čak 6,2 inča u dijagonali. Da bi stvar bila još zanimljivija, ovaj je model čak i kraći od npr. iPhonea 7 Plus, koji nudi 5,5-inčni zaslon. Samsung ovaj zaslon naziva “Infinity display”, čime sugerira beskonačnost, odnosno nepostojanje rubova, barem onih sa strane.

Kao što se i špekuliralo, Samsung je home tipku ovdje postavio ispod zaslona i ugradio mali vibracijski motorić koji će na tom mjestu simulirati pritisak.

Oba uređaja imaju zaslone izrađene u Super AMOLED tehnologiji, rezolucije 2960 x 1440 točaka, a zaštićena su Gorilla Glass 5 slojem. Kućišta su im otporna na vodu i prašinu i dolaze s IP68 certifikatom.

samsung S8

Količina RAM-a iznosi 4 GB, što će se mnogima učiniti malo, budući da su već skoro godinu dana na tržištu uređaji sa 6 GB radne memorije, a neki špekuliraju kako kineski proizvođači uskoro kreću na 8 GB. U Samsungu očito smatraju da je 4 GB u ovom trenutku za smartfone sasvim dovoljno, i da bi tako još neko vrijeme trebalo ostati. Istini za volju, za sada ne postoje Android aplikacije koje bi zahtijevale veću količinu RAM-a, no to se u skoroj budućnosti može promijeniti. Ipak, još uvijek postoji vjerojatnost da će kinesko tržište naknadno dobiti 6 GB verziju.

Oba modela dolaze u varijantama sa 64, odnosno 128 GB interne memorije. Za one kojima ni to nije dovoljno, Samsung je ostavio i utor za microSD memorijske kartice.

Za prepoznavanje vlasnika, uz čitač otisaka prstiju koji se smjestio na poleđinu, Galaxy S8 donosi i skener šarenice oka. Naravno, treba ga isprobati u praksi i vidjeti koliko je bolji i upotrebljiviji od onog na Noteu 7.

Što se kamere tiče, oba modela dolaze s lanjskim senzorom od 12 megapiksela, s f/1,7 otvorom blende, kao i sada već poznatom Dual Pixel tehnologijom za brže fokusiranje. Prednja kamera donosi senzor od 8 megapiksela.

Baterija manjeg modela raspolaže s kapacitetom od 3000, a većeg 3500 mAh.

samsung-dex-na monitoru

Kao je najavljivano, Samsung je lansirao i DeX za povezivanje Galaxyja S8 s većim zaslonima, tj. monitorima, kako biste ga mogli koristiti kao osobno računalo. DeX je zapravo mala kutijica s potrebnim konektorima, povezana s monitorom i periferijama kao što su miševi i tipkovnice.

U Samsungu navode da su kreirali i vlastite aplikacije prilagođene većim zaslonima. U pregovorima su i s Microsoftovom, Adobeom i mnogim drugim kompanijama kako bi i njihove aplikacije prilagodili širokom spektru zaslona. Zanimljivo je da Dex bez problema vrti aplikacije u više prozora odjednom, što je i prikazano na samoj prezentaciji. Naravno, napredak ovog koncepta ovisit će i o široj podršci developera.

Operativni sustav novih Galaxyja je Android Nougat, ali za sada nije potpuno jasno hoće li se isporučivati s verzijom 7.0 ili 7.1. Kao što se iz fotografija može vidjeti, Samsung sada ima navigacijsku traku sa softverskim tipkama, uz napomenu da središnja, tj. Home tipka koristi spomenuti vibracijski motor koji simulira fizički pritisak.

Napokon, tu je i Samsungov Bixby osobni asistent koji se pokreće posebnom fizičkom tipkom na boku uređaja. Prema riječima Samsungovih inženjera, Bixby je svjestan konteksta i radi zajedno s aplikacijama. Bixby koristi i novi Samsung Connect Home IoT sustav, pomoću kojeg će se moći upravljati s pametnim uređajima u kući.

Naravno, Bixby će biti dostupan na engleskom i još nekim dominantnim svjetskim jezicima, tako da ga ne treba ga tako brzo očekivati na jezicima naše regije.

Svjetska prodaja Galaxyja S8 kreće 21. 4. i u prodajnom paketu ćete dobiti i AKG slušalice, koje obećavaju osjetno veću kvalitetu i doživljaj zvuka od mnogih drugih koje inače nalazimo u kutiji s uređajem.

Prema informacijama koje dolaze iz Samsunga Hrvatska, Galaxy S8 će se na europskom tržištu naći u slobodnoj prodaji od 28.4., u paleti boja koje uključuju ponoćno crnu, orhideja sivu i arktičko srebrnu.

Izvor: Mob.hr

Ostavi komentar