Trovači, punk rock reggae grupa

Oni su Trovači njemačke publike ex-yu novim valom (video story)

Muzika - regija Show Time

Jeste li čuli ljudi, nigdje siromaštva, ni bolesnih, ni ranjenih, ni umornih, nema radikala, ni sličnih budala, sve neki fini svijet, sve neki divan svijet… Malo morgen! Ili – aprililili!

Da je Düsseldorf centar njemačke modne industrije i telekomunikacija, većina sigurno zna. Da je ovaj glavni grad pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija baza jedne od najuvjerljivijih grupa nastalih na naslijeđu ex-jugoslavenskog novog vala, za većinu je, pak, ”prvi glas”. Šteta je to naša, jer oni su, od 2004. i prvog albuma ”Balkanplatte”, pa do prošle godine, objavili četiri svoja izdanja, pojavili se na pet kompilacije i odsvirali stotine koncerata po cijeloj Njemačkoj, pa bi o takvom respekabilnom bendu morali znati puno više.

Zovu se Trovači.

Muzika koju sviraju mješavina je ska, reggae i punk ritmova, melodijama dominiraju dvije gitare i sve onda zvuči još energičnije, a pretežno angažirane socijalne i političke stihove pišu – opet kao mješavinu – na srpskom, mjestimično na hrvatskom, te na njemačkom i povremeno engleskom jeziku. Kakva kombinacija! U njoj, kada slušate neki njihov album (poput najnovijeg, o kojem malo kasnije), samo plovite tih 45-50 minuta, skoro nesvjesni jezičkih izmjena, zarobljeni samo zvukom i onim nečim, što se zove uvjerljivost.

Podaci da su privukli pažnju njemačke klupske i festivalske publike, te da ”u rukama” imaju preko 250 koncerata, pokazuju da očito ni Nijemcima ta multi-jezičnost nije smetnja da ih razumiju i prihvate. K’o svoje. Ali, naši su, što otkrijete kroz karakterističan humor i (samo)ironiju njihovih muzičkih priča.

Kostur Trovača čine braća, Danko Rabrenović, koji pjeva i svira gitaru, i Boris Rabrenović, koji svira gitaru i pjeva (bitan je redoslijed uloga). Danko je u Njemačku stigao na samom početku balkanske nesreće, 1991. godine, brat mu se pridružio 2000. godine i svoju zajedničku gastarbajtersko-egzilsku sudbinu kanalisali su kroz bend.

Prvi album ”Balkanplatte” (2004.), u produkciji kultnog beogradskog novovalca Vlade Divljana, omaž je jugoslavenskom novom talasu, a na drugom ”Kuku Lele” (2007.) Trovači su se prvi put predstavili i s autorskim materijalom.

U to vrijeme, 2008. godine, dogodio se Eurovision Song Contest u Beogradu i njemačka NDR televizija je u Hamburgu priredila Grand Prix Party, u čiji program poziva i Trovače. Za njih je to značajan trenutak bio, jer svirali su pred 30.000 ljudi i u direktnom TV prijenosu ih je vidjelo još oko 7 miliona ARD gledatelja.

Treći album “Malo morgen” pojavio se 2010. godine, a krajem prošle izašao se novi pod nazivom ”Aprililili” i Trovači su još jednom obišli Njemačku, svirajući u 20 gradova.

“Aprililili” je snimljen u holandskom studiju Sing- Sing pod producentskom palicom Đanija Pervana (ex-Zabranjeno pušenje i Letu štuke), koji je svojim prepoznatljivim manirom naglasio minimalizam i energiju blisku novovalnim bendovima s početka 1980-ih.

U 12 brojeva (”Ma se pitam”, ”Aprililili”, ”Che”, ”Is It Okey”, ”Kaj ne da da”, ”Maine Liebe Du”…) autori opisuju život u egzilu, poigravaju se gastarbajterskim klišeima i srceparajućim temama (u jedinoj baladi ”Proleće”, na kraju albuma), ali muzikom pozivaju na ples. Ironija i kritika koju iznose u stihovima sasvim je na mjestu, a naglašeno razigrane melodije samo ističu apsurde ovog planetarnog trenutka.

Na kraju priče o Trovačima navedimo i ostatak ekipe: Atila Đember (bas i vokali), Aleksandar Glišić (bubnjevi) te njemačka mini-brass sekcija Sven Heilmann (truba) i Peter Paul Heinen (trombon).

Ako je i vas fascinirala ova petorka, pratite ih nadalje na www.trovaci.de.

Budući da za sjajnu naslovnu pjesmu još nisu snimili spot, možete je poslušati u audio formatu, a u video verziji vidjeti dva broja s novog albuma.