Sanel Redzic

Guitar Art Festival i ex-Yu gitarske integracije

Cooltura Slušam

Ovogodišnji beogradski Guitar Art festival će, pored nastupa jednog od najslavnijih svjetskih gitarista, Tommyja Emmanuela, u ”Gitarskim integracijama” predstaviti muzičare u usponu iz šest ex-Yu zemalja.

Osamnaesto po redu izdanje beogradskog Guitar Art festivala, jednog od pet najvećih festivala gitare u svijetu, održava se od 20. do 25. marta, pod sloganom Integracije.

Najatraktivniji dio ovogodišnjeg programa je solistički koncert koji će izvesti svjetski slavni Tommy Emmanuel, 23. 3. u Sava Centru, na kojem će predstaviti i numere sa aktuelnog albuma ”It’s Never Too Late”. Ovaj popularni Australac često izvodi i druge stilove na ‘klasičarski’ način, kao što su jazz, blues, bluegrass, folk i rock.

Među programima u Domu omladine izdvajaju se flamenko gitarsko-plesni koncert, veče predstavljanja urbanog buzuki zvuka kroz grčke tradicionalne melodije i koncert talentiranog gitariste Bojana Ivanovskog sa premijerom njegovog autorskog izdanja ”A Whole New World”.

U posebnom umjetničkom projektu ”Gitarske Integracije”, okupljeni su klasični gitaristi u usponu iz šest ex-Yu zemalja, koji će održati samostalne koncerte, a zajedno raditi i na stvaranju novog muzičkog djela.

U toj regionalnoj reprezentaciji su, kao predstavnik BiH, Tuzlak Sanel Redžić, zatim Mak Grgić iz Slovenije, splitski gitarista Srđan Bulat, Nemanja Ostojić, kao predstavnik Srbije, Radoš Malidžan iz Crne Gore i makedonski gitarista Darko Bageski, koji će zajednički koncert za šest gitara izvesti na svečanom zatvaranju festivala 25. 3. u Domu omladine Beograda.

Naslovni foto: Sanel Redžić