Gimme Danger, jedan od najboljih rockumentaraca ikad

Film & Foto & TV Show Time

I finansijski sve isplativiji i, što je najvažnije, umjetnički sve zanimljiviji, nova serija rock dokumentaraca privlači povećanu pažnju publike i jedan od onih koji se izdvajaju je ”Gimme Danger”, odnedavno u redovnoj kino distribuciji u BiH.

Britanski dokumentarac Amy (2015.) o pokojnoj karizmatičnoj Amy Winehouse pokrenuo je seriju visoko ambicioznih muzičkih dokumentaraca – ostvario je ranije nezamislivih 22 miliona dolara zarade u distribuciji te dobio nagrade Oscar, Grammy, MTV Movie i brojne druge, otvarajući tako novo poglavlje za ovaj filmsko-muzički žanr.

Iz iste godine je i američki film Janis: Little Girl Blue, koji je imao tek blizu pola miliona dolara prihoda, ali je, takođe, potvrdio sve veće zanimanje publike za rockumentarce, da bi u septembru 2016. stigao film Rona Howarda The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years sa opet velikih 12 miliona na box officeu.

Nešto ranije, majskom premijerom na festivalu u Cannesu, predstavljen je ”Gimme Danger”, dokumentarac Jima Jarmusha o pionirima punka Iggyju Popu i njegovoj grupi The Stooges.

jarmush-iggy-stooges-plakat

Film je prikazan na festivalima u New Yorku, Torontu, Sydneyu i brojnim drugim smotrama, dok ga je kod nas publika vidjela premijerno najprije na Motovun Film Festivalu, pa na Sarajevo Film Festivalu u programu ‘Summer Screen’, na Vukovar Film Festivalu, beogradskom Festivalu autorskog filma i u reviji filmova Motovun u Zagrebu.

Nakon što je 15. 12. prošle godine krenuo u redovnu kino distribuciju u BiH, ”Gimme Danger” će moći vidjeti i tzv. šira publika, pa da ga ne biste propustili kada dođe u vaš grad, evo nekoliko detalja koji će pokazati da je američki režiser Jim Jarmush uradio djelo koje je u konkurenciji za jedan od najboljih rock dokumentaraca do sada.

Poznat po svom oporom minimalističkom stilu kojim otkriva neušminkani, realistični život, Jarmush je i u dokumentarnoj rock priči ponudio otvorenu, iskrenu sliku, bez hollywoodske patetike i glamura koji obično prate zvijezde. Drugim riječima, u Gimmie Danger nema jeftinih trikova za privlačenje pažnje, kao što su senzacije i skandali u karijeri jednog punkerskog benda, što bi trebalo biti očekivano (i kojih jeste bilo, ali nisu presudni za ono što su na muzičkoj sceni uradili).

The Stooges

Dakle, priča o Iggyju Popu i njegovoj bendovskoj ekipi, koji su svojom muzikom bitno odredili budućnost rocka i tako mnogima postali heroji, jedna je sasvim normalna priča. Senzacionalizma nema čak ni u sceni Iggyjevog govora, kada su The Stooges 2010. uključeni u Rock and Roll Hall of Fame, a on establišmentu pokazao srednji prst.

Zanimljivih trenutaka i otkrivanja ‘tajni’ u filmu svakako ima, ali svih stotinjak njegovih minuta posvećeni su stvaralačkoj snazi i trajnoj poruci koju su muzičari izražavali u svojim pjesmama.

Eto, ne otkrivajući te detalje, ostavljajući ih publici za užitak – ”Gimme Danger” samo izdajamo kao film sa oznakom ”obavezno pogledati”.

https://youtu.be/6fgiW_S2Hgk