Kolekcionar ploča – fanatik, idealista ili samo zaljubljenik?

Brbljaonica Show Time

Jack White (The White Stripes) i njegova kompanija Third Man Records najavljuju da će 25. 2. 2017. u Detroitu u rad pustiti novo postrojenje za proizvodnju vinila. Vijest je idealna za našu priču o velikom povratku ploča i nekim romantičarima koji nikada od njih nisu odustali.

Jack White, novi pogon za proizvodnju ploča
Novo poglavlje za gramofonske ploče – supermoderni pogon Jacka Whitea

U vrijeme dok su do prije 30-ak godina gramofonske ploče bile dominantni muzički medij, svi su čuvali svoje kolekcije, manje ili veće. Vrijedilo je to i sa kasnijim CD-ima, ali s prevlašću digitalnih formata i famoznih MP-trica, muzičko kolekcionarstvo je postalo potpuno arhaičan pojam. U telefonima, tabletima i kompjuterima ništa se uglavnom nije čuvalo i muzika je postala potrošna roba kratkoga vijeka.

Prije par godina počinje polagano buđenje, a prošle – čitamo statističke podatke – događa se i veliki svjetski revival gramofonske ploče. Gotovo da nema više novog digitalnog izdanja koje ne prati makar i minimalni LP tiraž, izbacuju se reizdanja ključnih albuma na vinilu, u prodaji se ostvaruju neki novi rekordi…

I, kao što bi rekli tvrdoglavi romantičari koji se ploča nikada nisu odrekli, mnogi sada žale zbog svojih u smeće odbačenih kolekcija ploča.

U našem regionu nekoliko je velikih kolekcionara, čije zbirke singlica i LP-ja, poslije više desetljeća stalnog dopunjavanja, imaju neprocjenjivu vrijednost, nekada već samo zbog količine, a često i zbog vrlo rijetkih, dragocjenih primjeraka. Manje-više je poznato da desetine hiljada primjeraka imaju beogradski rock novinar Branimir Bane Lokner i beogradski rock muzičar Vlada Janković Jet, dok je kolekcionar s mnogim svjetskim raritetima zagrebački diskograf Želimir Babogredac.

Ovom prilikom, pak, predstavljamo jednog od tih fanatičnih sakupljača – iz provincije.

Goran Živanović je rock novinar iz Požege, ima svoju stalnu rock emisiju na lokalnom radiju, svira gitaru, ponekad tek za društvo, ponekad na scenim, i nadasve je zaljubljen u vinil i ‘krckanje’ ploče na gramofonu.

Goran Živanović, kolekcionar ploča
Jedan dio kolekcije Gorana Živanovića

O tome je nedavno sam zapisao jednu bilješku.

”U taj čudesni i nadasve ezoterični svet ušao sam pre bezmalo četiri i po decenije. Na samom početku, kao i u svemu drugom, potrebno je i malo sreće. Moja sreća se pojavila u vidu jednog mog dosta starijeg rođaka, koji mi je poklonio dvadesetak izuzetnih albuma…

Upravo ti vinili će u mnogo čemu odrediti moj dalji put, moje opredeljenje i shvatanje muzike. I, eto, nakon toliko godina koje su ostale iza nas, a uprkos svim turbulencijama, nisam odustao.

Mnogi su popustili pred raznim izazovima. Posebno je pojava CD-a kao medijuma napravila pravu pometnju među kolekcionarima. Većina mojih prijatelja je tada prodala svoje više nego sjajne kolekcije vinila. Neki čak u potpuno bescenje. Danas veoma žale zbog takvih odluka. Neki tvrde da imaju osećaj da su time prodali ne samo svoje uspomene, već i puno, puno, više…”

Uz ploču, naravno, ide i gramofon. Legendarni ‘technics’ ili prefinjeniji ‘thorens’, što su minimalni standardi svakog pravog zaljubljenika u ploče, Goran traga i za starim modelima gramofona, pa se može pohvaliti da je uspio nabaviti jedan arhaični ‘His Master’s Voice’, stariji od sto godina (vidjeti priloženi video).

Goran Zivanovic - ploca Procol Harum
Jedna od posebnih ploča u Goranovoj kolekciji, sa potpisima članova grupe Procol Harum

Svoju posvećenost rocku, vrteći ploče u svojoj autorskoj emisiji ”Gramofon”, na valovima Radio Požege i radeći brojne intervjue sa nebrojenim muzičarima iz regiona, Goran Živanović je simbolično i trajno dokumentirao u knjizi ”Gramofonske priče”, koju je objavio 2010.

Iz arhive koju čini više od 200 razgovora probrao je 17 za koje je vjerovao da su reprezentativni za sliku naše rock scene, pa su se u knjizi, među ostalima, našli intervjui sa legenradnim pionirom rock novinarstva Nikolom Karaklajićem, pa Brunom Langerom, Sinišom Škaricom, Vedranom Božićem, Dadom Topićem, Batom Kovačem, Miodragom Batom Kostićem, Robertom Nemečekom, Žikom Jelićem…

”Znajući koliko najinteresantniji periodi zajedničke muzičke prošlosti žude da budu dodatno izučeni, raduje što postoje ljudi Goranove pedantnosti. Njegova želja da osvetli manje poznate prostore južnoslovenskog rokenrola, ujedno i segmente ličnog sadržaja, zaslužuje divljenje veće nego što je snaga predajnika Radio Požege” – napisao je o ovoj knjizi čuveni beogradski rock novinar Peca Popović.

U međuvremenu, kroz eter Radio Požege prošli su brojni novi sagovornici, a njihova svjedočenja o rock prošlosti ostala opet sačuvana u Goranovoj bilježnici – za nastavak ”Gramofonskih priča”.

Živanović s vremena na vrijeme u svom i okolnim gradovima priredi još jedan neobičan program: izložbu omota LP ploča, kao neizbježni dio svog romantičarskog duha. S takvog jednog događaja donosimo interesantnu video priču.

Naslovna fotografija: Goran Živanović (sasvim lijevo) u društvu nekih od slavnih muzičara koji su junaci njegove knjige ”Gramofonske priče”.

1 razmišljanje na “Kolekcionar ploča – fanatik, idealista ili samo zaljubljenik?

  1. Prodajem gramofonske ploče : Singl i LP u odličnom stanju, od prije 40 i više godina. 110 singl i 11 LP. Cijena po dogovoru.

Komentari su zatvoreni.