30 godina otkako nas je napustio Đoser, pjevač Atomskog skloništa

GPS za dušu Vremeplov

Na današnji dan, 18. januara 1987. godine, umro je Sergio Blažić Đoser, pjevač pulske hard rock grupe Atomsko sklonište.

Prije sudjelovanja u njenom osnivanju početkom 1977. godine, bio je član lokalnog benda Hush i potom, zajedno s Brunom Langerom, jedno vrijeme član koparske rock grupe Boomerang.

Prvi veliki nastup Atomsko sklonište je imalo krajem ’77. na Boom festivalu u Novom Sadu, a debitantski album “Ne cvikaj generacijo” objavljuju naredne godine. Sergio Blažić je s grupom snimio ukupno devet studijskih i koncertnih izdanja. Posljednje je bilo “Jednom u životu” (RTV Ljubljana, 1985.), live album snimljen na nastupu u Beogradu 15. 9. 1984.

Atomsko sklonište, rock grupa Pula

Javnost je tada već saznala za njegovu ozbiljnu bolest, ali malo ko je znao da se Đoser s njom počeo boriti još puno prije, 1972. godine, i da je često dane između koncerata Atomskog skloništa provodio u sobi Onkološkog instituta u Ljubljani. Njegove stihove u pjesmi “Saznao sam dijagnozu” na prvom albumu (“Umjesto atomske bombe / mogli ste pronaći lijek / da proživim svoj vijek / I dok pjevam o ljudima / napustila me sreća / u cvatu civilizacije dvadesetog stoljeća”) niko od publike nije doživio kao osobnu pjevačevu ispovijest.

Tumor od kojeg je bolovao i zbog čega je zadnjih godina na koncertima mogao pjevati samo sjedeći na visokom stolcu ispred mikrofona, Sergio je potkraj života pokušao liječiti i na jednoj od najboljih klinika u Americi. Tamošnji liječnici su, međutim, bili otvoreni: tada 35-godišnjem pjevaču, nažalost, nije bilo spasa.

Grupa je 21. 7. 1986. godine organizirala još jedan koncert u pulskom klubu Uljanik i bio je to oproštajni, posljednji Sergiov nastup u životu.

Đoser

Godinu poslije njegove smrti, 1988., u Puli je organiziran prvi “Đoserov memorijal”, nastavljen idućih godina kao tradicionalni humanitarni malonogometni turnir sa rock koncertom u počast Sergiu Blažiću.

Redovni sudionik koncerta bila je grupa Atomsko sklonište, kojoj su se priključivali brojni prijatelji kao Dado Topić i Time, Aki Rahimovski, Janez Bončina, Tifa Band, Divlje jagode i drugi. Nažalost, memorijal se ugasio poslije 20 godina.

Ako niste znali: Sergio Blažić je godinama bio član lokalnog malonogometnog kluba i upravo su njegovi članovi inicirali “Đoserov memorijal”, a svake godine je, prije rock koncerta, obavezni dio programa bio turnir u malom nogometu, u kojem su sudjelovale ekipe rock muzičara i novinara. Svi prihodi ostvareni od memorijala uplaćivani su “Ligi protiv raka”.