Tema je stara koliko i čovjek: svaku dobro priliku koristimo za malo više alkoholnog užitka nego obično, a onda sutradan patimo. Evo nekoliko savjeta kako da užitak sasvim ne pokvarimo.
Pazi šta piješ
Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke.
Preciznije: pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog vina, uzrokuju jači mamurluk nego pića poput gina i votke, koja ne sadrže metanol.
Vino, pjenušava vina i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, pa je votka ponovo bolji izbor jer ima nižu koncentraciju istih spojeva.
Pazi kako piješ
Na svakom slavljeničkom stolu obavezno bi trebalo biti i dosta vode. Već prije samog slavlja pijte mnogo obične vode, a pogotovo za vrijeme i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja, kad već sve završi, može napraviti čudo i spasiti te od mamurluka.
Takođe, nimalo nije dobro započeti slavljenje potpuno gladan. A i kad počne, najbolji je standardni ovdašnji običaj – cijelo vrijeme meziti.
Iskusni znaju: hrana, pogotovo masnija, smanjuje apsorpciju alkohola, a u kombinaciji sa češćim gutljajem vode izbjegavate dehidraciju, dakle sigurno smanjujete mogućnost za najgore posljedice prekomjernog slavlja – mamurluk.
Nije zgorega spomenuti trik koji se koristi u zemljama Mediterana: kašikica maslinovog ulja može biti od velike koristi.
A kad sve prođe…
Mamurluk se ne može “istjerati” trčanjem i znojenjem, ali svjež zrak i šetnja jutro poslije dobro su došli.
Hrana (opet) i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazali su se djelotvornim kod mamurluka.
Jedi suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca, ako osjećaš mučninu. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
Osiguraj adekvatan unos vitamina B nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije dokazan, tradicionalno se šalica vruće i gorke kafe primjenjuje stoljećima.
I, na kraju, vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata.
Živjeli!