FENA Novost: UO ‘BH novinara’- Nasilničko i necivilizacijsko ponašanje Dodika prema medijima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-29 15:57:26

UO ‘BH novinara’- Nasilničko i necivilizacijsko ponašanje Dodika prema medijima

 SARAJEVO, 29. decembra (FENA) – Upravni odbor Udruženja/udruge “BH novinari”  i Linija za pomoć novinarima najošrije osuđuju verbalne napade Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije, koji se desio jučer u Banjoj Luci tokom novogodišnjeg prijema u Palati predsjednika RS.

– Na primitivan i bahat način, nodostojan pozicije predsjednika RS, Milorad Dodik je televiziju N1 nazvao ‘neprijateljskom’ i istim epitetom ‘počastio’ novinarku koja mu je postavila sasvim legitimno novinarsko pitanje o mogućim socijalnim nemirima i protestima u 2017. godini – navode “BH novinari” u saopćenju za javnost.

Ističu da je krajnje licemjerno da se predsjednik RS na novogodišnjem prijemu za medije hvali dostignutim medijskim slobodama u RS i vlastitom “razumijevanju za novinare pa čak i one koji ga ne vole”,  a samo 15 minuta kasnije na najgrublji način izvrijeđa novinarku N1 TV zbog postavljenog pitanja.   

– Ponašanje predsjednika RS prema medijima i novinarima, nasilničko i nezivilizacijsko obraćanje, korištenje neprimjerenog govora, odavno su izašli iz okvira normalnog i uljudnog kumuniciranja u javnom prostoru, što zaslužuje najoštrije osude i poduzimanje zakonskih mjera od nadležnih pravosudnih organa RS. Posebno je zabrinjavajaća činjenica da su najčešće mete napada Milorada Dodika novinarke, koje su u posljednjih desetak godina 17 puta bile žrtve predsjednikovih  uvreda, šikaniranja  i uznemiravanja, samo zbog toga što su novinarke – navodi se.

Kako se dalje navodi, UO “BH novinara” i Linija za pomoć novinarima su više puta tražili zaštitu novinarki od nasilničkog ponašanja Dodika i to od važnih institucija za zaštitu slobode izražavanja i ravnopravnosti spolova. “Nažalost, odgovorne institucije su se oglušile na direktne pozive za zaštitu novinarki – očito im je bilo važnije prešutjeti napade,  nego provoditi zakon i štiti žrtve predsjednikovog neprimjerenog vrijeđanja,  muške i političke bahatosti”.

– Ovaj put ‘BH novinari’ i Linija za pomoć novinarima javno zahtijevaju hitno zakonsko postupanje Gender centra Vlade RS, Agencije za ravnoprvanost spolova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, koji u svojim rukama imaju mehanizme i obavezu reagiranja i zaštite svih osoba čija se ljudska prava krše, uključujući i novinarke. Ukoliko to ne urade, smatraćemo ih institucijama pod kontrolom Milorada Dodika, kojima je ‘misija’ zaštita njegovog ‘lika i djela’, a ne novinarki,  – žrtava nezakonitog i društveno štetnog ponašanja predsjednika RS – navodi se u saopćenju.

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2hzmzxg