Tears woman & man

Pjesme i filmovi uz koje ćete uvijek zaplakati

GPS za dušu Jedi moli voli Pričam ti priču

Nekima je jako lako zaplakati i uz najmanji povod, drugima ni kliještima suzu ne možete izvući. Psiholozi, pak, kažu da je dnevna doza smijeha nužna za dobro zdravlje, ali i pokoju suzu pustiti kad vam se ‘skupi’.

Poznato je da žene lakše i brže zaplaču, da više brbljaju o svemu što doživljavaju, da se više smiju i, gle vraga, možda baš zbog toga duže žive. Među njima uglavnom nema ‘macho’ likova koji kroz zube istiskuju osmijeh, a suzu ni u ludilu ne bi pustili. Barem javno.

Ako se složimo da su i smijeh i suze ljekoviti za dušu, onda još treba samo dodati uvriježeno mišljenje – ljude je puno lakše rasplakati nego od srca nasmijati.

Glavni, najveći i najefektniji medij za ”ciljano plakanje” jesu filmovi. Pogotovo hollywoodski, čija mašinerija svako malo izbacuje sentimentalne drame koje ostvaruju enormne zarade. Upućeni, pak, kažu da nisu ni blizu produkciji jednako slavnog indijskog Bollywooda.

Za razliku od filmova, s pjesmama je malo drugačija stvar, jer moramo vlastitom imaginacijom nadomjestiti sugestiju filmske slike. Osim toga, tužan film je uvijek tužan film, a kod pjesme puno veću ulogu imaju okolnosti i kontekst. Ako ste ostali bez dragog/drage, vrlo je moguće da ćete suzu pustiti i na zvuk neke nježne balade uz koju ste prije razmjenjivali nježnosti, poput recimo ”Da li znaš da te volim”.

Teenage tragedy song

Mnogi od vas vjerovatno ne znaju da se u postratnom svijetu, tokom 1950-ih i ’60-ih u Americi razvio žanr teenage tragedy song, dakle pjesama koje su bile poznate i kao ”izazivači suza”. Snimali su ih i neki poznatiji izvođači tog doba, kao The Everly Brothers, Pat Boone, Del Shannon, Roy Orbison i The Beach Boys, ali ni jedna od tih tema nije ostala u vječnoj pjesmarici pop muzike.

Za ilustraciju ove priče izabrali smo po 5 tužnih filmova uz koje uvijek možete zaplakati i 5 takvih pjesama.

Naravno, naš redakcijski prijedlog je vrlo subjektivan i svako od vas može imati drugačiji, ali pokušali smo slijediti neke osnovne kriterije – da su scenario filma ili stihovi pjesme i melodija na visokoj razini, da su (uz neke male iznimke) ova djela vrlo poznata i da će većini, kad-tad u nekoj prilici, izvući pokoju suzu.

Budući da su neki filmovi, te tri od pet predloženih pjesama nastali po istinitim pričama, u njihovu dirljivost ne treba sumnjati.