Šta morate znati o salmoneli?

Metropol Zdravlje

Vijest da je u Hrvatskoj od posljedica trovanja salmonelom nedavno preminuo jedan sedmogodišnji dječak, a drugi članovi njegove porodice su hospitalizirani, važan je razlog da neke upoznamo, a druge podejstimo – šta morate znati o salmoneli!

Šta je salmonela?

Salmonela je bakterija koja može izazvati gastrointesitinalnu infekciju, a pojavljuje se i kod ljudi i kod životinja. Većina ljudi inficirana salmonelom, boluje u prosjeku 4 do 6 dana, a kod težih slučajeva je potrebna hospitalizacija. Do ozbiljnijih komplikacija i smrti, dolazi veoma rijetko i mogu se dogoditi veoma mladim ili starijim osobama, te onima koji već imaju druge zdravstvene probleme.

Koji su simptomi infekcije?

Oni se pojavljuju od 12 do 72 sata nakon unošenja bakterije u organizam, a simptomi su slijedeći: grčevi u stomaku, glavobolja, temperatura i vodena dijareja, a ponekad i mučnina sa povraćanjem. Inficirane osobe nekada mogu imati blage ili nikakve simptome.

Kako ljudi mogu dobiti salmonelu?

Do inficiranja salmonelom dolazi gutanjem bakterije, a to se događa kada se jede kontaminirana hrana koja nije dobro skuhana/pečena ili koja se zagadila nakon spremanja. Salmonela se može prenijeti sa osobe na osobu i kada inficirana osoba ne opera dobro ruke nakon upotrebe toaleta. Inficirani zdravstveni radnici i oni koji rade sa hranom, ukoliko ne vode računa o higijeni ruku, prenose salmonelu prilikom pripreme hrane i hranjenja pacijenata.

Koja hrana se dovodi u vezu sa salmonelom?

Salmonela se može naći u prehrambenim proizvodima životinjskog porijekla kao što su: jaja, proizvodi od jaja, meso i proizvodi od mesa, nepasterizirano mlijeko i drugi mliječni proizvodi, paradajz, paprika te morski plodovi. Kuhanjem i obradom hrane, bakterija salmonele se efikasno uništava.

Svježa jaja

Šta je sa neprehrambenim proizvodima?

Ćelije salmonele su pronađene i u stolici bolesne, prividno zdrave osobe i životinja. Otkriveno je da većina domaćih životinja uključujući stoku, svinje, patke, mačke, pse, piliće i kornjače, nose ili prenose salmonelu, a bakterija je pronađena i kod raznih vrsta divljih životinja. Preporučuje se temeljito pranje ruku nakon kontakta sa životinjom, kako bi se spriječilo širenje salmonele. Mogući izvor infekcije je i zagađena voda.

Može li se salmonela spriječiti? Ovo su neka od osnovnih uputstava u prevenciji infekcije:

  • Uvijek dobro perite ruke sapunom i vodom prije jela, kod pripremanja hrane, nakon upotrebe toaleta, mijenjanja pelena ili igranja sa kućnim ljubimcima.
  • Pobrinite se da svi proizvodi životinjskog porijekla budu dobro skuhani/pečeni, posebno perad i proizvodi od jaja. Svježe žumance bi trebalo biti cijelo kada se jaje razbije, a proizvodi od mesa ne bi trebali da budu roze boje. Voće i povrće temeljito operite prije upotrebe.
  • Kuhinjske površine čistite papirnim, a ne platnenim krpama.
  • Nemojte jesti sirova ili slomljena jaja, nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode. Ostaci hrane trebaju biti ispravno odloženi u frižider, te dobro podgrijani prije sljedeće upotrebe.
  • Pazite da ne zagadite hranu koja se ne kuha, sa drugom hranom životinjskog porijekla. Obavezno perite ruke i suđe u kojem ste pripremali sirovo meso, prije nego što npr. u istoj posudi napravite salatu.
  • Kada se brinete o osobi koja ima salmonelu, odmah ispravno odložite otpatke, veš ili bilo koji drugi material koji može biti inficiran izmetom. Poslije takvog kontakta, dobro operite ruke, a maloj djeci i osobama kojima je potrebna posebna njega, svakako je potrebna i pomoć u pranju ruku poslije toaleta.