Ukoliko niste sigurni u svježinu jaja, stavite ih u slanu vodu – pokvarena jaja će isplivati, a svježa će ostati na dnu.
Ukoliko za neko jelo trebate samo bjelanjak, žumanjke možete sačuvati tako da ih oprezno (da ostanu cijela) stavite u šalicu s vodom.
Imate li problema sa odvajanjem žumanjaka od bjelanjaka, pokušajte to učiniti iznad lijevka – belanjak će proći, a žumanjak će ostati u lijevku.
Za čvrst snijeg od bjelanjaka, nakapajte par kapi limunova soka prije nego bjelanjke počnete tuči u snijeg.
Da bi kod paniranja krušne mrvice bolje prijanjale na meso, u jaja kapnite malo ulja.
U smjesu za kolač snijeg se umiješa zadnji, i to u hladnu ili u vruću smjesu (nikada u mlačnu jer tada može spalsnuti).
Planirate li kuhati jaja, izvadite ih iz frižidera barem 1/2 sata prije pripreme kako ne bi došlo do pucanja ljuske.
Jaja ćete lakše oguliti ukoliko ih po završetku kuhanja stavite u hladnu vodu.