Korni grupa

45 godina najduže pjesme u ex-YU rocku dvadesetog stoljeća

GPS za dušu Vremeplov

Na današnji dan 1972. PGP RTB je otisnuo prve kopije debi LP-ja Korni grupe, koju je četiri godine ranije osnovao Kornelije Kovač, nakon što je napustio Indexe, a albumom je dominirala 14-minutna ”Put za istok”, najduža pjesma ex-YU rocka.

Album sadrži samo pet brojeva: ‘Glas sa obale boja’ (autor Josip Boček), ‘Put za istok (Prvi dan / Drugi dan / Dilema / Zemlja)’, ‘Moj bol’ (još jedna dugačka, 10-minutna tema autora Ljubomira Branđolice), ‘Bezglave Ja-Ha horde’ i ‘Tata Ko i mama Spo’.

Postava grupe: Kornelije Kovač (klavijature, prateći vokali), Zlatko Pejaković (glavni vocal), Josip Boček (električna i akustična gitara, prateći vokali), Bojan Hreljac (bas), Vladimir Furduj (bubnjevi).

Korni grupa, 1971.

Zanimljivosti vezane za album ”Korni grupa”:

Pjesme za debi LP izvorno su urađene za TV emisiju koja je snimana o grupi, i to u mono tehnici. Kada su završene, Kornelije Kovač je odlučio da to bude objavljeno i na ploči.

LP Korni grupe je bio tek drugi domaći rock album u Jugoslaviji, objavljen čak četiri nepune godine iza “Naših dana” zagrebačke Grupe 220 iz 1968., ali i prvo izdanje progresivnog rocka.

Od osnutka do izlaska albuma Korni grupa je promijenila pet vokala. Prvi je bila Seka Kojadinović, pa Dušan Prelević, Dalibor Brun, Dado Topić i vrlo kratko Zdravko Čolić, a od kraja 1971. Imala je šestog, Zlatka Pejakovića.

Odgonetka neobičnog naslova pjesme ”Tata Ko i mama Spo” – tata je, naravno, Kornelije, a mama Spomenka, njegova supruga, koja će kasnije pisati tekstove za brojne značajne pjesme koje je komponirao Kornelije.

Na album nije uvrštena još jedna duga progresivna tema, 13-minutna ”Jedna žena”, koja je snimljena uživo na Zagrebačkom festivalu ’71. sa Dadom Topićem, kao tadašnjim vokalom Korni grupe; budući da je Topić u međuvremenu izašao iz postave, a novi pjevač postao Zlatko Pejaković, Kornelije je namjeravao za prvi album snimiti novu verziju, ali to nije stigao uraditi na vrijeme. Učinio je to tek naredne godine u više nego dvostruko kraćoj varijanti i ona je objavljena na singlu. Izvorna “Jedna žena” s Topićevim glasom pojavila se tek 1996. na kompilaciji “Prvo svetlo neobičnog života”.