Glas.ba.priče

Glas.ba.priče

Cooltura Priče

Šta određuje pisca i ko ga takvim proglašava?

Određuje li pisca samo činjenica da mu je djelo objavljeno kao knjiga (s ‘progledavanjem kroz prste’ ako se pojavila u zajedničkoj zbirci ili nekom književnom časopisu)?

Umjesto odgovora, pozivam se na nedavnu odluku Švedske akademije da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli rock kantautoru Bobu Dylanu. Revolucionarna je to odluka, jer prvi puta akademski svijet prihvaća ”kao književnost” djelo koje pod tom ozbiljnom kategorijom i sa takvim ozbiljnim ambicijama nije ni pisano.

Već godinama medij nove milenijske generacije je internet, a sada dominantno – društvene mreže.

Hiljade anonimnih ljudi, posvuda po Planetu, svakodnevno pišu. I objavljuju priče iz svojih života, o svojim iskustvima, snovima, nadanjima, dilemama, suzama i smijehu. Jesu li oni pisci? Nisu objavili knjigu, ni jedan priznati akademski recenzent nije ništa napisao o njihovom djelu, nema ih u knjižarama i bibliotekama. Dakle, jesu li oni pisci?

Opet, umjesto odgovora, pozivam se na činjenicu da ste bar jednom naletjeli na blogera kojeg redovno prate čitatelji brojniji od mnogih tiraža knjiga, da na Facebooku možete naći priče koje čitaju i dijele hiljade ljudi.

Ergo, da, to je nova književnost. U formi prilagodljivija, brža, dostupnija. Možda jednom nekome od takvih autora stigne Nobel.

U serijalu ”Glas.ba.priče” naša redakcija će objavljivati djela takvih pisaca. Među njima su osobe koje možda poznajete iz viđenja, susrećete ih u šetnji ili kafeu, pohađali ste istu školu i oni nisu akademski priznati, već Pisci jesu jer dodiruju vaš život i s nestrpljenjem čekate svaku novu njihovu priču.

Seriju će otvoriti Mediha Selimović.

Ruku na srce, ova Zeničanka s trenutnom bečkom adresom, jeste prošle godine objavila knjigu ”Na-opako i po-prijeko” i jeste dobila riječi hvale i od priznatih pisaca, od akademika. Ali, nije Mediha zbog toga pisac danas, ništa više nego je bila juče, kad je počela na društvenoj mreži otvarati svoju dušu. Jedno je samo vuklo drugome. Mediha je pisac postala kada je s prvom pričom osvojila srca prvih čitalaca i jeste to zbog toga što im ta međusobna strast ne popušta.

Urednik (neakademski)