Koncert Sarajevo Big Banda posvećen Indexima

Koncerti Muzika BiH Show Time

Sarajevski Bosanski kulturni centar za 28. 12. 2022. najavljuje Novogodišnji koncert pod nazivom ”Sarajevo Big Band i prijatelji – Indexi”.

Koncert se priređuje povodom objave istoimenog albuma koji je snimljen u počast 60. godišnjice osnivanja Indexa, a nastajao je u tri prethodne godine.

Zanimljivo je da su u 1980-im članovi Indexa Slobodan-Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Đorđe Kisić, Ranko Rihtman i Sinan Alimanović, bili stalni članovi tadašnjeg Plesnog orkestra Muzičke produkcije Televizije Sarajevo, koji je u to vrijeme priređivao omaže velikim imenima domaćeg muzičkog autorskog i izvođačkog stvaralaštava u zabavnoj muzici i jazzu, a slavan je bio njihov koncertni serijal ”K’o nekad u osam” što su ga izvodili u Domu mladih.

Uz stalnu postavu današnjeg Sarajevo Big Banda, koja broji 25 muzičara, kao vokalni solisti na koncerti u BKC-u će nastupiti vokalni solisti Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić, Almas Smajlović, Branko Đurić Đuro i Željka Katavić-Pilj.

Publika će dobiti priliku da uživa u nezaboravnim pjesmama Indexa koje će biti izvedene u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisanim specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Banda, a potpisuje ih Ranko Rihtman koji i dirigira koncertne izvedbe. Uz osnovni repertoar, Sarajevo Big Band će izvest i nekoliko instrumentalnih verzija poznatih pop numera sarajevskih autora (Crvena jabuka, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Letu štuke) koje su snimljene na prvom studijskom albumu ovog posebnog muzičkog kolektiva.