Haris Abdagić: Povjeruj u sebe, svoje bitke ostavi i osvoji mir

Muzika BiH Show Time

Ako će ostati neka koristi od zlokobne pandemije, onda su to fina djela na koja su, u globalnoj konfuziji i tjeskobi, potaknuti kreativni ljudi sa stalnim porivom da ne pristanu na malodušnost.

Haris Abdagić i njegov popularni bend Balkaneros mjesecima su izvan pogona, jer je to sastav čiji ja temeljna muzička filozofija da što češće svira pred publikom. Ostavši, kao mnogi drugi, bez toga, Abdagić se okrenuo solo projektu “Povjeruj u sebe”, što je ne samo umjetnička već i životna vodilja upućena, zapravo, i svima nama.

Svoju zamisao će poznati bh. kantautor ostvariti kroz poetsku knjigu sa soundtrackom, ispjevanim melodijama što su nastajale u njemu kroz brojna hodovanja, bilo to tek od ulice do ulice ili od grada do grada.

Zametak ideje krije se u prvom javnom jazz ‘izletu’ Harisa Abdagića, kada je prije više od dvije godine svoju autorsku temu ”Povjeruj u sebe” snimio sa svjetskim jazz velikanom, pijanistom Sinanom Alimanovićem, i njegovim stalnim muzičkim saradnikom, kontrabasistom Dinkom Šimunovićem. Za kantautora je to bio izvor nadahnuća da vrlo sugestivnu misao počne uobličavati u cijeli projekt.

Pošast kakvu planeta ne pamti mnogima je donijela strepnju. Imaju nju i umjetnici, samo je drugačija, pa je izražavaju ljepotom.

Nova pjesma Harisa Abdagića opet ima jazz prizvuk, ali u zanimljivom balaševićevskom maniru, jer je muzička poetika Panonsog mornara jedna od inspiracija bosanskog kantautora.

Pjesma “Moja Lenja, svet se menja”, dakle, s razlogom je napisana na ekavici, jer je posvećena ljubavi između Slovenke i Vojvođanina, Harisovih bliskih prijatelja, Lenje i Mirana.

Slikoviti video spot s Harisom je kreirao Mašo Mehmedović, famozni ”vitez narodnooslobodilačkog bibliotekarstva”, čija je druga pasija fotografija i video radovi koje realizira u svojoj nezavisnoj produkciji “Svarog Media”.

“Lenja” je, eto, jedna od epizoda knjige Harisa Abdagića “Povjeruj u sebe” sa soundtrackom i nadamo jse da ćemo vrlo skoro upoznati svih 17 planiranih pjesama u kojima autor u različitim obličjima ”svoje bitke ostavlja i osvaja mir”.