Kako muziku i neke njene žanrove doživljavaju psi?

21. vijek Naučno (ne)dokazano Zanimljivo

Od podizanja raspoloženja jednom rock pjesmom do potpunog opuštanja uz klasične melodije, u svim oblicima muzika ima različite utječaje na svakog čovjeka pojedinačno. No, jeste li se upitali kako muziku doživljava čovjekov najbolji prijatelj?  

Muzika, među ostalim, ima blagotvoran učinak na pacijente i bolesnike koji pate od Parkinsonove bolesti ili koji su pretrpjeli moždani udar. Ona potiče pokretanje neurološkog deficita poput problema s govorom ili motorikom nakon pretrpljene fizičke traume.

Puno je istraživanja o utjecaju muzike na životinje, a jedno od njih vezano je za pse.

Poznato je da psi imaju osjetljiviji sluh od ljudi te mogu čuti na većoj udaljenosti i u većem rasponu frekvencija. Zbog toga je lako zaboraviti kako glasni zvuk mogu doživjeti psi, pa često, kada mi glasno slušamo muziku, zanemarimo naše krznene prijatelje.

Evo kako razne žanrove doživljavaju psi.

Rock

Ovaj žanr ima veoma snažan utjecaj na pse. Nezavisno istraživanje na sveučilištu u Glasgowu dokazalo je kako rock u psima potiče agresivno i uzbuđeno ponašanje. Glavni znanstvenik koji je vodio ovo istraživanje je čak i uključio svoju veliku njemačku dogu koja je bila veoma smirena i poslušna, pa je ustanovio da joj je ova muzike potpuno promjenila ponašanje.

Klasična muzika

Doktorica Susan Wagner prvi je put zamjetila utjecaj klasične muzike na njenog shar peia. Zajedno sa psihologinjom iz SAD-a napravila je istraživanje te je psima u azilu puštala klasiku i zamjetila kako su psi potpuno postali opušteni, a neki su čak i zaspali.

Reggae

Škotsko društvo za borbu protiv nasilja i okrutnosti prema životinjama provelo je istraživanje te su došli do zaključka kako ovaj žanr utječe na pse snažnije od klasične muzike. Reggae je pse koje su znanstvenici promatrali – uspavao. Nakon raznih testiranja, primjetili su da i soft rock ima isti utjecaj kao i ovaj žanr.

Moderna muzika

Neki žanrovi poput popa ili electro-house muzike nisu imali gotovo nikakv utjecaj na promjene u raspoloženju pasa. No, istraživači su došli do zaključka kako psima odgovara ritam od 40-60 beatova po minuti te da ih taj tempo opušta i tjera na spavanje. Kod moderne i elektronske muzike ritam je obično brži, no ona nije dovoljno “agresivna” da bi utjecala na pse poput rocka.

Čak su i moderni pseći treneri počeli koristiti muziku kod treninga i socijalizacije pasa te tvrde kako su u kratkom vremenu zamjetili zanimljive rezultate. Muzika može i indirektno utjecati na pse. Psi se oslanjaju na vlasnikovu energiju te reagiraju na nju. Ukoliko određeni žanr opušta vas, indirektno će opustiti i vašeg psa.

Autor: World Dog Finder