Punoljetstvo Mostar Blues & Rock Festivala samo pred TV kamerama

Muzika BiH Show Time

Osamnaesto izdanje Mostar Blues &Rock Festivala trebalo je biti prilika za veliku internacionalnu blues feštu, ali zbog pandemije održano je samo sa lokalnim izvođačima i kao televizijski koncert.

U prethodnih 17 godina na sceni jedinog velikog internacionalnog blues festivala u BiH pojavila su se brojna velika domaća imena, Point Blank, Telephone Blues Band & Dado Topić, Goran Bare i Plaćenici & Majke, No Rules, Zdenka Kovačiček, Partibrejkers, Ana Popović, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Josipa Lisac, Drugi način, YU grupa, Urban&4, Atomsko sklonište, Zona B, Tomislav Goluban i drugi, te niz svjetskih blues autoriteta kao Danny Shepard, Snowy White, Tito & Tarantula, Deborah Coleman, Big Brother & The Holding Company, Dr. Feelgood, Ten Years After, Eric Sardinas i Popa Chubby.

Stići do punoljetstva velika je stvar i za svjetske prilike, pa bi 18. Mostar Blues & Rock Festival vjerovatno bio velika internacionalna blues fešta, da nije ”nove normalnosti”.

Ali, MBRH barem nije stao.

Putovanja su rizik! Zato smo postavili mostarski program. Okupljanja su rizik! Zato smo Festival uradili bez publike, sa sjajnim zvukom i fantastičnom scenografijom u profesionalnim uslovima koje nudi Studio ”A“ u Muzičkom centru Pavarotti. I kome su svirali ti muzičari? Sjajna ekipa BHRT je uradila odličan posao i sve zabilježila, pa će javnost u jesenjoj programskoj shemi vidjeti i čuti šta se dešavalo 17. i 18. jula u tom studiju izgrađenom pod zemljom – objavio je organizator.

Puno je simbolike u svemu tome, pa takav 18. rođendan možemo smatrati i vrlo uspješnim, a ono što je dodatno posebno vrijedno glasi:  Mostar je dokazao da ima smisla organizirati festival ako on može (a očito je da može) biti generator muzičke scene. Dakle, Mostar je danas u stanju okupiti lokalnu reprezentaciju i s njom izvesti kvalitetan dvodnevni festival.

Tako su prve večeri nastupili mlada grupa nastala u Mostar Rock School koja se zove New Soul Generation, hard rock grupa Mustang i doajeni Bad Blues Band Bulevar, a druge večeri svirali su duet Summertime Blue, Kultni Arpa Band i Majerski Trio.

Za puno iskusnije bendove veliki je izazov stvoriti koncertnu atmosferu bez publike, samo pred kamerama, a da mostarski bendovi to mogu, to ćemo vidjeti u TV specijalu BH Televizije 1.

Dio raspoloženja u Muzičkom centru Pavarotti može dočarati i fotogalerija.