Slijedi ‘Vinylgedon’?! U požaru uništena tvornica presudna za proizvodnju vinila!

Muzika - svijet Show Time

Kalifornijska tvornica, jedna od svega dvije na svijetu koje proizvode lakove od vitalnog značaja za proizvodnju vinilnih ploča, u petak je potpuno uništena u velikom požaru.

Apollo Masters Corp. sa sjedištem u Banningu, Kalifornija, koji isporučuje lak koji se koristi za izradu matičnih diskova, a koji se zatim koriste za izradu ploča od vinila, izgorio je u velikom požaru, potvrdila je kompanija na svojoj službenoj web stranici.

Požar je izbio oko pet sati ujutro u petak (7. februara), dok su zaposlenici bili u zgradi, a svi se se uspjeli skloniti na sigurno, objavio je Desert Sun. Ali gubitak tvornice – koja je zajedno s MDC-om u Japanu jedna od samo dvije u svijetu koje proizvodi lakove potrebne za stvaranje vinilnih ploča – dolazi kao težak udarac novom procvatu industrije vinilnih ploča. Američki magazin Billboard je prošlog mjeseca objavio da su 26% svih fizičkih albuma prodanih 2019. u SAD-u bili vinilni.

Češki pogon za proizvodnju ploča – photo by Petr David Josek/AP/Shutterstock

U e-mailu Billbordu Gil Tamazyan, osnivač i predsjednik kalifornijske tvornice za presanje vinila Capsule Labs, napisao je da je prerano znati koliko će uništavanje postrojenja utjecati na isporuku vinila, ali predviđa ”ako se rješenje ne nađe zaista vrlo brzo, uskoro će postojati Vinylgeddon”, jer procjenjuje da Apollo isporučuje 80% praznih lakih matičnih diskova na globalnoj razini.

Tamazyan kaže da će, osim oporavka Apolona, trebati ili nova kompanija koja će steći Apollovo intelektualno vlasništvo i stvoriti novu tvornicu ili da japanski MDC proširiti svoje poslovanje.

Bujanje industrije vinilnih ploča već je dovelo do toga da se teško nosilo sa potražnjom, pa uništavanje tvornice koja je pokrivala 80% svjetskog tržišta bar za neko vrijeme zaista može značiti – Vinylgedon.