Jedinstveno – Delta val: 1 album – 8 pjesama – 8 spotova – 1 film

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Delta val je prvi studijski album sarajevskog benda Propeler i unikatno djelo na regionalnoj sceni – za svih 8 pjesama snimljeni su spotovi, a njihovim spajanjem stvoren je istoimeni film koji je na You Tube kanalu objavljen 2. 2. 2020.

Propeler je alternativni autorski bend koji je nastao 2008. godine u Sarajevu. Kroz postavu je prošlo mnogo ljudi, a danas je čine Haris Delić (vokal), Kenan Glavinić (klavijature), Admir Osmanović (bas) i Damir Bašić (bubanj).

Od 2008. do 2011. članovi benda su producirali “Propeler Radio Show” koji je išao u programima Radio 202, Radio Federacije i “eFM Studentski radio.

Krajem 2016. godine Propeler ulazi u studio “Bosnaton” i počinje sa snimanjem prvog albuma. Plan je bio da snimanje i postprodukcija traju pola godine. Međutim, u međuvremenu se pojavila ideja da se za sve pjesme snime spotovi, a da svaki bude tako osmišljen da, spojeni u niz, čine jednu cjelinu – film ”Delta val“. Prva klapa je pala u avgustu 2017., pa su do kraja naredne godine snimljeni svi spotovi, ali zahtjevna postprodukcija je potrajala još 10 mjeseci.

Sada je pred nama napokon prvo originalno djelo 1 album – 8 pjesama – 8 spotova – 1 film, čija priča govori o mladom čovjeku koji, nezadovoljan sobom, želi da se promijeni. Da bi to učinio, potrebno je da pročešlja svoj život, kako bi ustanovio uzroke nesigurnosti, neodlučnosti i straha. Iako svaki spot čini samostalnu epizodu, svi zajedno, spojeni u vremenski niz, odgonetaju ideju filma.

Film je sniman u Sarajevu i okolici, kao i u Kelnu i u produkciji je sudjelovalo oko 100 ljudi od kojih je više od 60 glumaca među kojima su Emir Fejzić, Aidan Muratović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Zoran Ćatić, Elma Juković, Emir Pašanović, Mirza Ajnadžić, Slađan Vujić, Bojan Mijatović, Meša Muratović, Viktor Kljajić i mnogi drugi.

Scenarij, režiju, produkciju i postprodukciju potpisuje Damir Bašić, a producent albuma je Ammar Jažić i zanimljivo je spomenuti da su cjelokupnu realizaciju finansirali članovi benda Propeler.