Kontroverze – zašto Kalifornija razmatra proglašenje paracetamola kancerogenim?

21. vijek Naučno (ne)dokazano Zdravlje

Sezona je prehlade i gripe, kada se za skidanje povišene temperature koriste antipiretici i najčešće biraju paracetamol ili brufen. No, nakon najnovije vijesti, stvara se dilema.

U Kaliforniji se vodi borba oko toga da li paracetamol, jedan od najčešćih lijekova koji se mogu dobiti bez recepta, navesti kao kancerogen, što je odjeknulo po svijetu, piše Apnews.com.

Lijek je acetaminofen, poznat izvan Sjedinjenih Država kao paracetamol i koristi se za liječenje boli i vrućice. Osnova je za više od 600 lijekova za odrasle i djecu na recept i bez recepta, a nalazi u poznatim robnim markama poput Tylenol, Excedrin, Sudafed, Robitussin i Theraflu.

Acetaminofen je dostupan u SAD-u bez recepta od 1955. Zabrinutost zbog njegove potencijalne povezanosti s rakom dolazi iz njegove veze s drugim lijekom – fenacetinom. Taj lijek, nekada uobičajen za liječenje glavobolje i drugih bolesti, FDA je zabranio 1983. jer je uzrokovao rak.

Državni regulatori pregledali su 133 studije o acetaminofenu (paracetamolu), a sve su objavljene u časopisima sa recenzijom. Neke su studije izvijestile o povećanom riziku za neke vrste karcinoma, dok druge nisu. Sveukupno, u pregledu je uočeno da je acetaminofen teško ispitati, jer ga je teško izolirati od drugih varijabli koje bi mogle doprinijeti raku, poput pušenja.

Državni zakon poznat kao ”Proposition 65” kaže da Kalifornija mora upozoriti ljude na sve kemikalije za koje se zna da izazivaju rak ili reproduktivnu toksičnost. Državni popis porastao je na oko 900 kemikalija, uključujući toksične pesticide, i opsežniji je od bilo kojeg u SAD-u Neki kritičari kažu da su kalifornijski regulatori bili preozbiljni, zahtijevajući oznake upozorenja za bezbroj proizvoda koji zbunjuju umjesto da informiraju potrošače o riziku.

Dokazi o povezanosti acetaminofena s rakom bili su dovoljno slabi da Međunarodna agencija za istraživanje raka odbije navesti ga kao mogući kancerogen nakon pregleda 1990. i 1999. Američka agencija za hranu i lijekove upozorila je državne dužnosnike da bi označavanje acetaminofena kao uzročnika raka bilo ”zabluda“ i protuzakonito po saveznom zakonu.

No, tokom 2011. godine komisija naučnika izglasala je da acetaminofen (paracetamol) postane ”visoki prioritet” za razmatranje, jer se verovalo da postoje relevantni dokazi koje treba uzeti u obzir, izjavio je Sam Delson, portparol kalifornijske kancelarije za procjenu opasnosti po zdravlje.

Postupak pregleda je spor, ali zakazano je javno saslušanje ovog proljeća nakon što je 27. januara zatvoren period za javne komentare.”Teško je to pitanje, jer se radi o vrlo često korišćenom lijeku. Ali to nema nikakve veze. To nije ono što je naš mandat”, rekao je Thomas Mack, predsjednik Odbora za identifikaciju karcinogena i profesor preventivne medicine na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Dodavanje paracetamola na listu kancerogenih može imati široke posljedice. Nakon što je država glifosat, poznat kao ubojica korova, 2017. proglasila karcinogenim, u jednom sudskom postupku porota je naložila kompaniji Roundup da mora platiti od raka oboljelom bračnom paru u Kaliforniji više od dvije milijarde dolara (iako je sudija kasnije smanjio iznos na 87 miliona dolara), a to je samo jedna od procijenjenih 13.000 tužbi koje su još u toku zbog glifosata.

To je (mogućnost brojnih tužbi i velikih odštetnih zahtjeva, op. redakcije) jedan od razloga zašto se farmaceutska industrija bori protiv potencijalnog uvrštavanja paracetamola među kancerogene.

Udruženje Consumer Healthcare Products Association, trgovinska skupina koja predstavlja lijekove bez recepta i dodatke prehrani, provela je vlastitu analizu i otkrila da većina studija ne sugerira rizik za većinu oblika raka, mada su neke studije pokazale povećani rizik za bubrege, jetru i neke oblike raka krvi.

Asocijacija je pozvala kalifornijske regulatore na “opreznu interpretaciju” studija koje pokazuju povećan rizik od raka u slučaju paracetamola.