Četiri regionalna benda u konkurenciji Impala nagrade za indie album godine

Muzika - regija Show Time

Za deseto izdanje Impaline nagrade nominirna su čak 22 albuma iz različitih zemalja našeg kontinenta, a među njima su četiri sa prostora ex-YU regiona.

Impala je neprofitna internacionalna organizacija formirana 2000. godine sa ciljem uvezivanja i promocije nezavisne diskografije i danas okuplja oko 500 eteketa sa cijelog kontinenta. Kao važan poticaj nezavisnim izdavačima, pokrenuta je i Impala nagrada, za koju su ove godine nominirana 22 album, što potvrđuje da je indie produkcija sve značajnija i bogatija.

Među njima su i dva izdanja iz Hrvatske, te po jedno iz Srbije i Makedonije, a koja su odabrali članovi RUNDE – Regionalne udruge nezavisnih diskografa iz svojih prošlogodišnjih izdanja.

Kandidati su:

J.R. August – Dangerous Mind (Croatia Record)
Seine – 22 
(Monlee Records)
Buč Kesidi – Euforija
(Kontra)
Bernay’s Propaganda – Vtora mladost, treta svetska vojna
(Balkan Veliki)

Nominirani za IMPALA Indie Album godine će biti prisutni na showcase nastupima i susretima sa izvođačima na nekima od slijedećih festivala: Elbjazz u Njemačkoj, Lollapalooza u Francuskoj i W-Fest u Belgiji.

Ime benda koji će naslijediti švedski post-punk band Viagra Boys i ponijeti prestižnu nagradu Impalinog indie albuma godine, saznat ćemo idući mjesec.

Play liste sa kompletnim nominiranim albumima postavljene su na platformama Spotify, Deezer i You Tube.

Naslovna fotografija: J.R. August (foto Nikola Knezević)

Impala nominacije