Nova imena regionalne scene: Gladni naučnici (rock, Beograd)

Muzika - regija Nova ploča Novi na sceni Show Time

Neki od njih jesu naučnici, a ono što je u početku bila neobavezna zabava pretvorilo se u potrebu da se javno izraze, pa je rezultat album prvijenac “Opšta teorija besmisla”, danas objavljen na internetu i uskoro će biti na vinilu.

Beogradsku grupu Gladni naučnici osnovali su 2013. trojica kolega iz Instituta ’’Vinča“ i trenutno u bendu su Vladimir Đoković (vokal), Vladimir Perović (gitara), Jovan Blanuša (gitara), Stevan Jovičić (bubnjevi) i Vladimir Pavlišin (bas).

Nešto što je počelo kao bijeg od rutine u potrazi za vlastitim smirenjem i uživanjem, vremenom se pretvorilo u ’’pogonsko gorivo’’ i potrebu da se javno izraze pjesmama koje su slika nekih njihovih muzičkih korijena. Tako se na devet pjesama koje čine njihov album prvijenac nazvan “Opšta teorija besmisla” mogu da čuti posvete davnim i bitnim trenucima iz muzičke prošlosti, odnosno stilovima koji su uticali na formiranje Gladnih naučnika, kao što su punk, blues i ska.

Grupa je ranije objavila singlove “Crni kvadrat”, “Divlja priroda”, “Rascepljeno ja”, “Suočen” i “Samo jubav”, a album čine još “Klizimo”, “Elan Vital”, “Panika” i “Cunami tuge”.

Autor svih pjesama je Vladimir Đoković, aranžmani su zajedničko djelo Naučnika, a producent je bio Ivan Petrović (Studio Petrović BIGZ).

Materijal koji možemo opisati kao ’easy listening’ danas je objavljen na You Tube kanalu benda i Bandcamu, dok će se 31. 1. pojaviti i na vinilnoj ploči kao zajedničko izdanje Gladnih naučnika, Kišobrana i Pop Depresije, te će istog dana u beogradskom Elektropioniru biti priređena koncertna promocija albuma.