Tiha smrt pionira americane na koncertnoj bini

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Americana pjevač i autor David Olney, čiju su muziku snimili Linda Ronstadt, Steve Young, Emmylou Harris i drugi, umro je od srčanog udara dok je u subotu nastupao na pozornici na Floridi, navodi se u objavi na njegovoj web stranici.

Kako prenose svjetski mediji, 71-godišnji Olney se zaustavio usred pjesme i rekao “I’m sorry”, nakon čega mu je klonula glava, ispričao je njegov kolega, kantautor Scott Miller, koji je nastupio sa Olneyjem na 30A festivalu tekstopisaca u Santa Rosa Plaža. “Nije ispustio gitaru, niti se srušio”, napisao je Miller na Facebooku. “Bilo je to lako i nježno kao što je i on sam bio.”

Olney je bio jedan od pionira americane i objavio je više od 20 solo albuma, a njegov song “Deeper Well” sa drugog albuma obradila je slavna Emmylou Harris na svom izdanju 1995. godine ”Wrecking Ball’.

Kako god neobično zvučalo, infarkti na sceni nisu rijetki.

Bob Hite, popularni ‘The Beard’, pjevač američke blues-rock grupe Canned Heat, preminuo je 1981. od srčanog udara srušivši se na pozornici Palomina u Los Angelesu, Phillip Wynne, nekadašnji pjevač američke R&B grupe The Detroit Spinners, doživio je 1984. srčani udar za vrijeme nastupa u noćnom klubu u Oaklandu u Kaliforniji, a infarkt na sceni je 1996. pokosio i američkog blues gitaristu Johnnyja “Guitar” Watsona, za vrijeme koncerta u gradu Yokohami u Japanu. Jednaka smrt zadesila je Marka Sandmana iz američke indie rock grupe Morphine, koji je umro 1999. na koncertu u Italiji, zatim repera Jaxa 2008. u Atlanti, a iste je godine na koncertu u Italiji srčani udar pogodio slavnu etno pjevačicu Miriam Makeba.

Na neki način posebno bizaran je slučaj jednog od najvećih artista svih vremena i umjetnika koji je 1987. uključen u Rock and Roll Hall of Fame – soul pjevač i autor Jackie Wilson 1975. je nastupao u programu Dick Clark’s Good Ol’ Rock and Roll Revue, u New Jerseyju i usred izvedbe svog najslavnijeg hita “Lonely Teardrops” pogodio ga je srčani udar i to dok je pjevao stih ”My heart is crying, crying”. U bolnici je u polu-komi proveo sve do svoje smrti, 21. 1. 1984. Michael Jackson mu je posvetio svoj Grammy koje je te godine dobio za album ”Thriller”.

Jackie Wilson