Damir Avdić u Tvornici: anarhistička basna za odrasle

Koncerti Muzika BiH Show Time

U petak 17. 1. 20120. u Tvornici kulture nastupio je Damir Avdić, predstavljajući novi album ”Radikalno šik” i pred zagrebačkom publikom.

Prohladna večer. Koncertni prostor Tvornice smanjen pregradom. Nije se očekivalo previše publike. Ali do početka nastupa solidno je ispunjen.

U znanom maniru, sam s gitarom, nešto iza 21 sat na pozornici se pojavljuje Damir Avdić i slijedećih sat i pol, uz distorzirane riffove, prosipa bujicu svojih anarhističkih stihova. Nezaustavljivo, bez pauze da uhvati dah, teče kritički intonirana, samoironična, društveno angažirana, socijalno osvještena bujica i, poput plime, neortodoksnim nastupom preplavljuje okupljene, koji povremeno i zapjevaju. Zapjevaju iako njegov izraz nije namijenjen, rekao bih, ni pjesmi ni plesu, prije osvještenom bijesu.

Damir nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim surovim, uvjerljivim, na momentne vulgarnim jezikom ulice priča priče, opisuje, dotiče, potiče na razmišljanje, slikovito, jednako kritičan prema svim sistemima koji malog čovjeka zaboravljaju. Nitko ne ostaje pošteđen. Pravi punk samo u formi vokala i distorzirane gitare. Britka kritika stvarnosti u kojoj živimo. Direktna ili u formi basne.

Bio sam skeptičan prema ovakvom minimalističkom formatu (prvi put sam na njegovu nastupu), ali sat i pol svirke prolazi u jednom dahu. Zato, nimalo i ne čudi da je publika tržila još i nakon prvog bisa dobila i drugi.

Ovaj koncert najlakše je opisati s tri : odličan, odličan, odličan.

Tekst i foto: Darko Marić