Umro Neil Peart, bubnjar Rusha i jedan od najboljih u rocku ikada

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Neil Peart, bubnjar i tekstopisac u kanadskoj rock grupi Rush, preminuo je u utorak, 7. januara, poslije teške bolesti, a prvu informaciju o odlasku jednog od najboljih bubnjara u rock istoriji objavio je CBS News tek tri dana poslije

Rođen 1952. u Hamiltonu, Ontario, Peart se u ranoj mladosti opčinio muzikom i počeo je svirati bubnjeve nakon što su mu roditelji kupili par bubanjskih palica za 13. rođendan. Napunivši 18 godina, preselio je u Veliku Britaniju, kako bi započeo karijeru profesionalnog muzičara, a u Kanadu se vratio 1974. javio na audiciju grupe Rush za novog bubnjara umjesto dotadašnjeg člana postave Johna Rutseyja.

Trio koji predvodi gitarista Alex Lifeson u narednih pet godina snimio je isto toliko albuma, gradeći svoj kultni ugled u cijelom svijetu. Najuspješniji je bio ”2112” iz 1976., čiji je 20-minutni naslovni broj postavio nove standarde za klasični sastav u rock areni kasnih 70-ih.

Već na tim izdanjima Neil Peart je postao glavni tekstopisac benda, a najuspješnije razdoblje Rusha uslijedilo je naredne decenije, posebno s albumima Permanent Waves (1980) i Moving Pictures (1981) i classic rock standardima kao “The Spirit of Radio,” “Limelight” i “Tom Sawyer”, u kojima su naglašeni melodični i himnični tekstovi te besprijekorna instrumentalna izvedba, uključujući Peartovu ikoničnu bubnjarsku dionicu u “Sawyeru” i često imitirani instrumental “YYZ”.

Sve do Peartovog povlačenja 2015. zbog bolesti, Rush je bio globalno najuspješniji kanadski rock bend i 2012. je uvršten Rock and Roll Hall of Fame.

Danas se Peart smatra jednim od najboljih bubnjara u istoriji rocka. Modern Drummer ga je 2014. svrstao na broj 3 u njihovom izboru najboljih svih vremena, nazivajući ga “nesumnjivo najvidljivijim, najpopularnijim simbolom modernog bubnjara” i navodeći da je “njegovo sviranje u posljednjih četrdeset godina otkriva zapanjujuću širinu i dubinu bubnjarskog istraživanja” te da Peart ostaje referentna pojava za bubnjarsku virtuoznosti na najvišem nivou.