Crna lista: Ipak bojim se rata (priča o prvom kultnom BG punk broju)

Muzika - regija Priče o pjesmama Show Time

Ove 2020. obilježava se 40 godina od pojave punka u Beogradu i izdavačka kuća Mascom ispod  prašine je izvukla i od zaborava ortgnula debitantsku pjesma benda Crna lista nastalu u to vrijeme.

Prvi beogradski punk klinci, Slobodan Nešović i Branko Rosić, koji su tada imali 14 i 16 godina, napisali su pjesmu ”Ipak bojim se rata”, koja se pojavila u izvedbi Urbane gerile na kompilaciji ”Artistička Radna Akcija”, a koju je 1981. objavio Jugoton i (zanimljivo, ali očekivano) ta pjesma je potpisana kao ”Bez naslova”.

Pesma “Ipak bojim se rata” je nastala 1980. godine u vreme kada su jugoslovenski mediji svakodnevno izveštavali o evropskoj “urbanoj gerili” i zdravstvenom stanju predsednika Josipa Broza Tita koji je preminuo osam dana nakon što je punk bend Urbana gerila prvi put nastupio i izveo ovu pesmu – prisjeća se koautor pjesme i bivši basista Urbane Gerile, Branko Rosić, i otkriva još neke zanimljive detalje. – Pesma je predmet urbanih legendi i bezbrojnih interpretacija o tome ko je i kada doneo punk u Beograd. Napisana je za grupu Punkreteni koja je imala samo jednu probu. Prvi put ju je izvela uživo Urbana gerila na Palilulskoj Olimpijadi Kulture aprila 1980. godine, a u legendu ju je uveo Cane kao pevač Urbane gerile juna iste godine na legendarnom koncertu u SKC-u.

Artistička radna akcija, prednji i zadnji cover

Davnašnju pjesmu su reinterpretirali članovi grupe Šajzerbiteremon koji pripadaju najnovijoj generaciji beogradskih punk sljedbenika. Tako je priča o četrdeset godina od pojave punka u Beogradu zaokružena susretom bendova različitih generacija na jednom ekstravagantnom izdanju pod etiketom Mascoma.

Taj autentični beogradski duh najzad je prikovan za vinil u svom izvornom obliku, bez ijedne izmene, kao trajno svedočanstvo stvarnog, a neiskorišćenog potencijala kulturnog fenomena koji je promenio sve i koji se zove – beogradski punk. Novi talas je došao koji mesec kasnije, ali o tome se već sve zna, – kaže Slobodan Nešović, u to vrijeme gitarista grupe Defektno efektni, povodom izlaska singla “Ipak bojim se rata”.

Kultni singl Crne lista dostupan je na svim digitalnim platforma od 1. januara 2020. godine, a na fizičkom izdanju štampanom na zlatnom vinilu naći će se i obrada pjesme “A (Izdrži udarac)” još jedna koja je originalno objavljena u izvođenju sastava Defektno efektni na kompilaciji ”Artistička Radna Akcija”.

Naslovna fotografija: Crna lista, Dom omladine Beograda, 14. 12. 2019. (foto Anamarija Vartabedijan)