Beogradski koncertni kalendar – januar 2020. vol 1

Koncerti Muzika - regija Show Time

Gile & Magic Bush, Artan Lili, YU grupa, Galija, Josip A Lisac, Stereo banana, Bjesovi, Najda… solidan izbor domaćih koncerata i malo manji broj poslije hiperprodukcije s kraja prethodne godine. 

Nismo stigli najaviti neke zanimljive svirke koje su održave već prvod dana u godini, ali ih zabilježimo za anale: Ana Atanić & Sonja Sajzor (KPTM, Rainbow NYE Reprise), Straight Mickey and the Boyz (Elektropionir), KKN (Subbeerni centar), a ne signete li na večerašnji koncert Artana Lilija u Elektropioniru, novi je zakazan već za sutra.

03-01.2020. Elektropionir: Artan Lili

Dvostruki koncert Artan Lilija u Elektropioniru imal slogan “Biraj dan”.  Alternativna noise pop rock grupa pred Novu godinu je plasirala 5 novih pjesama u 5 dana zaredom, što je uvod u novi album u pripremi, koji će zajedno izdati PGP RTS / Croatia Records.

03-01.2020. Klub Fest: NAVY ne obećava (uz predgrupe Sickter i Lisilo)

NAVY ne obećava je novi bend beogradske punk-rock scene I u Klubu Fest predstavljaju za sada jedini album “Novi kult – novi poredak”. Članovi benda su frontmen Nemanja Andrejević, poznatiji kao NAVY, Milan Stanković, Slavko Bošnjak i Andrej Ivanov. Sickter je alternativna rock trojka nastala krajem 2017. godine u Negotinu, a trenutno stvaraju iz Niša. Svirali su na Groove stageu Beer Festa 2019., Explosive stageu EXIT-a 2019. i u klubovima širom zemlje kao podrška bendovima Artan Lili, Stuttgart Online, Samostalni Referenti.  Lisilo je autorski bend iz Beograda, nastao u jesen 2018. I stzvaraju alternativni rock uz eksperimente sa mnogim podžanrovima.

04-01. 2020. SubBeerni Centar: GILE & Magic Bush

Godinu su zaokružilu live albumom ‘’Retko svirane pesme“, a novu će započeti sa svojom publikom na promociji izdanja prvi put na sceni Subbeernog centra.

04-01.2020. Elektropionir: Stereo Banana & Kendi

Stereo Banana svakim novim kungfuzijskim zahvatom pogađa pravo u metu. Tako je i sa aktuelnim singlom ‘’Vodokradice”, ali i sa svakim novim nastupom. Nakon koncerta u zemunskom klubu Fest (27.12.), eto ih ponovo u Beogradu u zajedničkoj noći sa bendom Kendi.

04-01 do 17-01. 2020. Klizalište na Trgu Republike: Yu Grupa, Galija…

Ovo je, dakle, serija koncertnih nastupa uz najbolju zimsku atrakciju, veliko klizalište na otvorenom. Seriju je otvorila Goce Tržan, nastupili su još jazz umjetnica Lena Kovačević I grupa Ničim izazvan, a sada slijede nove atrakcije:slede nova imena rock i pop scene:

04-01. Yu Grupa
10-01. ABBA Real Tribute Band
16-01. Galija
17-01. Ana Štajdohar

04-01.2020. Knap club: Paper Animals

Alternativni sastav Paper Animals objavio je svoj debi album “Rock Paper Scissors” koji sadrži 9 pjesama nastalih tokom perioda od 3 godine. Iako bend svoju muziku naziva indie rockom, ovaj album sadrži elemente alternative, post rocka i popa. Jedni od uzora su im čuveni Kings of Leon. Autori pjesama su pjevačica Sofija Nedeljković i gitarista Damjan Jovanović. Paper Animals su još i Darko Pasujević – bass i Marko Rakić – bubnjevi .

11-01.2020. Knap club: Josip A Lisac & Besne Gliste

Besne Gliste su crossover bend iz Beograda, nastao 2010. godine, čija je muzika bazirana na reggae i hip hop zvuku, ali imaju u sebi i dozu punka, hardcore muzike, metal gitare i ambijentalne dub dionice. Imaju iza sebe albume “ZugZwang” i “Mehanizam”. Bend Josip A Lisac osnovan je 2009. u Novom Sadu. Idejni tvorac, pjevač, tekstopisac i kompozitor većine pjesama je Vedran Ferizović, dok bend potpisuje sve aranžmane. Najveći dio stvaralaštva oslanja se na ska/regage forme, a ima tu i elemenata alternativne muzike, te primjesa rock, blues, folk, jazz i punk žanra. Diskografiju im čine naslovi „Poslednji Samuraji“, „Sto godina sam ođe“, „Pali Ideali“, „S njemačkim u svijet“, “Sve u moje vreme”, “U pravcu kazaljke na zidu”, “Eventualizam”.

11-01.2020. Klub Fest, Zemun: Bjesovi

Legendarna rock grupa Bjesovi iz Gornjeg Milanovca od samog početka je privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pjevača, prepoznatljivim i persolaniziranim tekstovima i muzičkom podlogom u okvirima grunge muzičkog pravca. Postava se uglavnom mijenjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu osnovao – Zorana Marinkovića i Gorana Marića. Nedavno su za izdavačku kuću Metropolis objavili i svoj prvi vinil “Sve što vidim i sve što znam”. 

17-01.2020. Klub Fest: Najda & Tribute Smak

Stari znanci Najda Dejan Najdanović i tribute legendarnog benda Smak uz neprolazne hitove ponovo pred poštovaocima jednog od ključnih pjevača Smaka, koji je dugi niz godina upravo u ovom klubu držao duo koncerte “Najda i Gale”, kada je sa kolegom Galetom iz Kerbera podsjećao na velike hitove njihovih bendova.

Priredio: Ivan Makragić