Ronnie Wood: svi članovi Stonesa su gledali smrti u oči i pokazali da su doslovno neuništivi

Muzika - svijet Show Time

Metuzalemi rocka u zadnje vrijeme su sve intenzivnije prisutni u svjetskim medijima, otkrivajući neke detalje o velikim iskušenjima kroz koja su prolazili – i ozbiljno najavljujući novi studijski album u 2020.

Ronnie Wood tvrdi da su Rolling Stones “neuništivši” nakon što su više članova preživjeli ozbiljne zdravstvene probleme.

Wood je pobijedio rak pluća 2017. godine, bubnjar Charlie Watts pobijedio je rak grla 2006. godine nakon dvije operacije, ranije ove godine frontmen Mick Jagger imao je operaciju srca, dok je 2006. godine Keith Richards pretrpio krvarenje u mozgu nakon što je pao sa stabla.

Govoreći za britanski The Sun, Wood je rekao: ”Nakon 50 godina pušačkog lanca, moj život visio je o nitima, ali preživio sam. Doktori su uspjeli ukloniti tumor s mog lijevog plućnog krila, a hvala Bogu da se rak nije proširio. Gitarista je dodao da je zdraviji nego ikad. ”Sada mi pluća djeluju poput mladića koji nikada nije pušio. Konačno sam prestao pušiti prije četiri godine.”

Sedamdesete su, tvrdi, bile njegovo divlje vrijeme, kada je na zabave donosio plamenik i opremu za pušenje kokaina, a ljudi su govorili “Jebeno si lud”, ali volio je to.

Ronnie Wood je otkrio da je bend planirao snimiti potpuno novi LP u 2016. godini, ali umjesto toga fokusirao se tada na covere koje su snimili za album ”Blue & Lonesome”.

No, Rolling Stonesi su sada pred realizacijom novog materijala.

Još u novembru 2018. Keith Richards je rekao da su se on i Jagger mjesec ranije pridružili producentu Donu Wasu na kratkoj studijskoj sesiji. “Upravo radimo na novim stvarima”, rekao je magazinu Rolling Stone. “Super smo se zabavili, izvukli smo neke lijepe stvari.”

Rolling Stones, koji je nedavno ponovo izdali ”Let It Bleed” kao box-set za proslavu 50. obljetnice, u više su navrata bockali znatiželju fanova u vezi svog nadolazećeg albuma, uključujući video isječke Jaggerovih zapisa u kojima uz vokale svira usnu harmoniku i električnu gitaru.

U međuvremenu Ronnie Wood je objavio zanimljiv live album Ronnie Wood with His Wild Five – Mad Lad: A Live Tribute to Chuck Berry.

Riječ je o snimku koncerta koji je sa svojim bendom održao u Wimborne’s Tivoli Theatre i album sa 11 brojeva je objavljen 15. 11. 2019.

Album je, zapravo, prvi u trilogiju koji će Wood i bend snimiti u narednim godinama, a svaki od njih je zamišljen kao počast Ronniejevim muzičkim junacima. Chucka Berryja je odabrao za prvi tribute, jer je on čitav život obožavatelj američkog pionira rock and rolla, s kojim je bio i na turneji.

Govoreći o novom studijskom albumu Rolling Stonesa, gitarista je kazao: ”Novi album je poput slagalice, nedostajuće dijelove moramo još sastaviti. Nadamo se da ćemo ga objaviti 2020. godine, a zatim nastaviti našu svjetsku turneju.”

U prilog ovome, donosimo i video u kojem bubnjar Charlie Watts za New Musical Express govori o koncertnim planovima, novom albumu i kraju benda.