Sarajevska grupa Kosmo i Kviteri objavila eponimni debi album

Muzika BiH Show Time

Žanrovski neopredijeljeni i društveno osviješteni, Kosmo i Kviteri su objavili istoimeni album prvijenac pod etiketom nove sarajevske digitalne etikete Podmornica.

Za 13 brojeva na izdanju muziku i tekstove potpisuju svi članovi benda – pjevači Pećipaja i Gospodin Stric, klavijaturista King Korg, gitarista Atif Anarhija, basista Brother Bass i bubnjar Hash.

Zametak materijala nastao je još prije nekoliko godina i sniman je u dva navrata u studiju Muzičkog centra ”Pavarotti” u Mostaru, uz presudnu ulogu Saše Karabataka, koji je sa Seadom Zaklanom bio snimatelj, dok je produciju uradio zajedno sa Atifom Anarhijom, a onda obavio završno miksanje i mastering.

Album se može besplatno poslušati na Youtube kanalu Podmornice, a rad grupe možete podržati kupovinom albuma ili individualnih pjesama putem online platfome Bandcamp.

Iako Kosmo i Kviteri za svoju muziku kaži da je žanrovski nesvrstana, odnosno da čini ‘everything’ i novi novi val, njihovih zanimljivih, provokativnih i intrigantnih 13 brojeva kao 13 epizoda konceptualnog scenskog teatra (”Droga”, ”Milorad”, ”Stric”, ”Suad”, ”Paranoja”, ”Dežurni marketi”…) mogu se opisati keo nešto poput ‘Rambo Amadeus meets new primitivs’.