Objavljeno remasterirano i luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma “Time” 

Muzika - regija Show Time

Vijest koja će privući pažnju ne samo diskofila i ne samo vremešne rock generacije: prvi eponimni album grupe Time objavila je Croatia Records kao remasterirano i luksuzno vinilno reizdanje.

Napustivši 1971. beogradsku Korni grupu, pjevač Dado Topić je u Zagrebu formirao Time, uključivši u postavu vrsne instrumentaliste, gitaristu Vedrana Božića, klavijaturiste Tihomira Popa Asanovića i Branu Lamberta Živkovića, bubnjara Ratka Divjaka i basistu Maria Mavrina.

grupa Time

Bilo je to vrijeme rađanja domaćeg progresivnog rocka u kojem su se već izrazili Indexi (Plima, Negdje na kraju u zatišju), a Kornijevci, poslije niza pop pjesmica, počeli snimati svoj prvijenac sa budućim klasikom, pjesmom ”Put za istok”.

Zašto je, onda, Topić napustio bend koji je, po svim znacima i sa već uglednim Kornelijem Kovačem kao liderom, slutio na nešto veliko? Odgovor je jasan: Dado nije bio samo grandiozan pjevač, već je u sebi nosio autorski potencijal koji sigurno nije mogao doći do izražaja uz drugog velikog autora, uz to još i šefa benda.

Kada se u ljeto 1972. pojavio LP ”Time”, potvrda je bila na dlanu: Topićeve autorske pjesme ”Istina mašina”, ”Pjesma no. 3” i jedan od svevremenih vrhunaca, ”Za koji život treba da se rodim”, traju već pola stoljeća i ostaju zauvijek označeni kao magnum opus ovdašnjeg rocka.

Istina, djelo za koje danas znamo da je veličanstveno u to vrijeme nije ulijevalo povjerenje, prvenstveno u komercijalni potencijal. Ne treba zaboraviti da su još uvijek diskografijom vladali šlageri i etno tradicionali, a rock će (upravo od te 1972. godine) tek krenuti u ekspanziju. Elem, urednici u Jugotonu su LP ”Time” proizveli u samo 500 primjeraka. Prvi je tiraž je brzo rasprodan i album je ponovo proizveden – opet u 500 primjeraka. No, ploča se još godinama doštampavala, jer je prodavan svaki primjerak koji je dospijevao na tržište.

“Prvi album grupe Time po meni je najbolji album svih vremena naših prostora, to je rock glazba koja je bila desetak godina ispred vremena. Naša obaveza kao izdavača je bila da ga nekako dostojanstveno obilježimo i veseli me ovaj dan!”, rekao je direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

Ovim riječima obilježeno je predstavljanje novog kapitalnog reizdanja najveće regionalne diskografske kuće, LP ploče ”Time” koja donosi remasterirane pjesme s originalnih magnetofonskih vrpci i bogatu opremu sa fotografijama Marka Čolića, te biografijama benda i članova prve postave.

Događaj je okupio neke članove priginalne postave, Vedrana Božića, Tihomira Popa Asanovića i Ratka Divjaka, a uz njih je bio i Vladimir Mihaljek Miha, menadžer koji je imao vrlo bitnu ulogu u opstanku i nadogradnji benda.

Od mnogih obraćanja nekih rock kritičara i muzičara, izdvojili smo, kao karakteristične, riječi Vedrana Božića.

“Drago mi je što je ovo reizdanje potvrda da je naša glazba ostala kao klasika naših rock početaka. Naročito me veseli ako je izvedba, tj. otisak na ploči kvalitetnije napravljen nego što je tada mogao biti, makar će mi ona stara uvijek ostati kao raritet. Prvi album je bio super zbog iskrenosti, ali i samog načina snimanja. Zbog prirodnosti atmosfere snimanja na 4 kanala isplivaju neki detalji i osobine pojedinih glazbenika pa se sve sluša s posebnim doživljajem”, rekao je veliki gitarist.

1 razmišljanje na “Objavljeno remasterirano i luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma “Time” 

Komentari su zatvoreni.