Nevjerovatni i vjerovatno nedostižni Čolićev all-time rekord

Koncerti Show Time

Minulog je vikenda Zdravko Čolić održao treći i četvrti od šest zakazanih koncerata u najvećoj dvorani na Balkanu, Štark Areni, s kojima je ostvario senzacionalne rekorde, i po broju publike i po zaradi.

Na sva četiri prethodna koncerta u ovom mjesecu, Čolić je rasprodao beogradsku Arenu kapaciteta 18.000 ljudi, a rasprodana su i preostala dva koncerta, 27. i 28. 12. 2019.

I ranije su se događali neki fantastični rekordi na domaćoj sceni.

Tako je zagrebačka pop grupa Srebrna krila, predvođena pjevačem hrapavog glasa Vladom Kalemberom, održala je 25. 9. 1980. dva uzastopna koncerta u beogradskom Domu sindikata, da bi zbog ogromnog zanimanja publike nastavili još šest dana, opet sa duplim koncertima, tako da su 1. 10. završili seriju od nevjerovatnih 14 uzastopnih koncerta. Bio je to najveći neprekidni koncertni serijal u istom prostoru koji je zabilježen na pop sceni u 20. stoljeću, ali je uz bend vezan i trivijalni trenutak – na istoj turneji Srebrna krila održala su samo jedan večernji koncert u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu, dok je popodnevni otkazan zbog slabe prodaje ulaznica. Sic!

Đorđe Balašević se približio rekordu Srebrenih krila kada je održao seriju novogodišnjih koncerta u beogradskom Sava centru, od 12. do 21. 12. 2008., uzastopno svake večeri, a onda ga nadmašio kada je 9. 3. 2009. nastupio u zagrebačkom kazalištu Kerempuh i do 22. 12. u istom prostoru izveo ukupno 34 koncerta.

No, Štark Arena je divovska dvorana za 18.000 gledatelja, što za 6 koncerata znači publiku od 108.000 ljudi i to je sada rekord Zdravka Čolića u dvoranskom nizu nastupa koji će vrlo teško nadmašiti neki drugi izvođač. Ma, ni Stonesi čak.

Pored toga, kako je izračunao Kurir.rs, bruto zarada od ulaznica za šest koncerata u Areni iznosi  2.400.000 eura, a po odbitku svih troškova (deset posto za porez, produkcija, iznajmljivanje bine i tehnike, zakup Arene), neto zarada bi mogla iznositi 1.800.000 eura.

“Ovo je apsolutni rekord, nijedan muzičar iz regije nikada nije mogao da zaradi ovoliko novca za mjesec dana”, piše Kurir.rs.

Zdravko Čolić u Areni, 2019 (Mondo-Stefan Stojanović)