damir_avdic_graha_radikalno_sik

Objavljen ‘Radikalno šik’ Damira Avdića (izumiremo al’ nas ima)

Muzika BiH Show Time

Kako smo nedavno i najavili, novi album Damira Avdića ”Radikalno šik” danas je objavljen na autorovom Bandcampu, kao ”name your price”.

Naslovnica albuma dizajnirana u stilu tabloidnog novinarstva (omot Ajdin Bašić, fotografija Jože Suhadolnik), neka je vrsta vodiča kroz Avdićev prosede. Deset novih muzičkih brojeva, u kojima nas autor, u formi kratkih propovijetki, vodi kroz raznolike teme, na prvi pogled drugačije su od onih na koje smo navikli u njegovom opusu. Čak su i muzički nešto smirenije. Iako sirova i prašteća gitara još ima jedinu instrumentalnu ulogu, njen zvuk nije ubitačan i u jednoj pjesmi (”Nisam ja”) čak je melodičan.

Od ljubavnih, ali na svojstven Avdićevski način, 10-minutne ”Afera” i ”Žena koju sam”, do satirično ironičnih, kao što je pjesma o pošasti virtuelnog življenja u kojoj pjeva Neki plaču, neki se smiju, neke jebu, neki misle da jebu (”Android”) ili broj ”Mund” posvećen nostalgičarima (Puštam bradu i brkove / da ne ličim na Pankrte / još da imam auto tuna / vidio bi pjesmice), Damir se samo čini manje drastičan i dramatičan, među ostalim jer nije izričito političan.

Ali, tako se samo čini.

Zagrebačka koncertna promocija albuma ”Radikalno šik” najavljena je za 17. 1. 2020. u Tvornici kulture, a očekujemo da će predstavljanje novog izdanja Damir Avdić imati i u BiH.