Bryan Adams – emotivna magija u, nažalost, polupraznoj Areni   

Koncerti Show Time

Bez obzira na posjetu, Bryan Adams na svom drugom nastupu Beogradu (10. 11. 2019.)  u Štark Areni je opet ostavio dubok trag u srcima svih koji su svjedočili jednoj čarobnoj noći.

Odavno nije bilo toliko pozitivne energije, šarma što obara odmah i tako perfektnog događaja kakav je bio koncert Bryana Adamsa koji je u Beograd stigao u okviru svjetske turneje “Shine A Light” povodom istoimenog albuma objavljenog u martu ove 2019.

Bryan sa svojim malobrojnim bendom izlazi na scenu u polumraku, i to kao da je on predgrupa, uvertira za neku veliku zvijezdu, a ne da je on sam taj glavni junak. Skromno, spontano, bez euforije, koncert otvara pjesmom “The Last Night on Earth” i na video bimu su se munjevitom brzinom ispisivali stihovi, kao efektno scensko rješenje. Sljedeća, čuvena balada “Somebody” (sa albuma “Reckless” iz 1984) prva je koja naznačava kakva će se sve bura događati u dvorani tokom večeri.

Naravno, posebnu euforiju izazvala je pjesma koja je brzo došla na red, “Everything I Do, I Do it For You”, poslije koje je publika nastavila da uglas pjeva kultne balade “Run to You” ili nepravaziđenu “Heaven.

Scenografija nije bila spektakularna, ali su publici ponuđeni vrlo efektni momenti, kao što je bio trenutak kada je Bryan pozvao Beograđane na ples i najavio snimanje sa scene. I zaista, onda je kamera išla po sali i uočavala kadrovima rasplesane parove na pjesmi “Go Down Rockin’“ (album Get Up 2015), koji su tako dobili nekoliko sekundi slave, ‘smješteni’ uz Bryana i ekipu na sceni.

Bryan Adams, Beograd 2019

Kanadska zvijezda pružiila je publici apsolutno sve najznačajnije hitove iz svoje karijere, među kojima je duetska pjesma “It’s Only Love” (našalivši se da bi se i Tina Turner mogla pojaviti na bini) ili još jedan vrhunac, čuvena balada “Have You Ever Really Loved a Woman?” iz filma “Don Huan de Marco” (Marlon Brando & Johnny Depp) za vrijeme koje se vrtio spot na video zidu, koji je u cijelom koncertu, inače, odlično korišten uz skoro svaku pjesmu sa različitim sadržajima koji su im davali poseban autorski pečat i na vizuelnom planu.

Nepotrebno je nabrajati baš sve Adamsove adute koje je izveo u ovoj noći, ali nemoguće je zamisliti koncert

ovog romantičara bez emotivnih trenutaka poput “Please Forgive Me” i “Summer of 69”. Istinski užitak od kojeg se koža naježi, dok pjevačev blago promukli glas odzvanja gigantskom Arenom. Katarza je sa ove dvije antologijske pjesme dostigla vrhunac, i dramaturški je sjajno zaokružen zvaničan dio ove muzičke avanture.

Bryan Adams, Beograd 2019

Nakon kratke pauze, nevjerovatno je da na bis Bryan izvodi čak – šest pjesama! Adams iskače iz vlastitog autorskog opusa i izvodi svoju verziju kultnog naslova “I Fought the Law” grupe “The Crickets”, pa “I Could Get Used to This” sa posljednjeg albuma i onda irski tradicional “Whiskey in the Jar”, i to sve kao lagani prolog za tri čudesna remek djela u finalu.

Na aktuelnoj turneji “Shine A Light” Adams je već obišao dobar dio SAD-a, Južnu Ameriku, bio je u Budimpešti i dva dana prije Beograda u Klagenfurtu i svuda je imao gotovo identičnu set listu na kojoj pjeva još jednu obradu “Won’t Get Fooled Again” od grupe The Who. Ali, beogradskoj publici mimo plana pruža dodatne užitke uz balade “Let’s Make a Night to Remember” i “Straight From the Heart” u zamračenoj dvorani u kojoj su sijali samo mobilni telefoni, da bi dvosatni koncert završio sa čuvenim filmskim hitom “All For Love”.

Tako je Bryan Adams i drugi put osvojio Beograd, samo je šteta što ni sada nije imao ogroman broj publike kao što se to sa ovakvom zvijezdom ipak očekuje. Arena je bila relativno puna na donjim tribinama i djelimično u parteru, dok je ostatak nažalost bio prazan. Istina, puno je koncerata zakazano do kraja godine, možda publika u ogromnom broju to jednostavno ne može da sve ekonomski podnese. Bez obzira, Adams je priredio nezaboravan, vrhunski koncert. Perfecto!

Ivan Makragić

Bryan Adams, Beograd 2019