Telegrami (ili tvitovi) iz regiona: Indexi, Činčila, čudesna rock zbirka, opera za djecu…

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Nekoliko vrlo zanimljivih muzičkih vijesti iz cijelog regiona u najkraćoj telegramskoj ili današnjoj tviterskoj formi…

Snimanje dokumentarca o Indexima završavamo razgovorom sa Vladom Pravdićem, klavijaturistom koji je snimio ‘Baladu”, “Sanjam” i štogod još. Pala je zadnja klapa. A sad u rudnik koji neki popularno zovu montaža. U potpisu: Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić, autori filma.

Vlado Pravdić, sa snimanja dokumentarca o Indexima

Činčila, alter rock bend iz Sarajeva, drugi studijski album ”Bez oblika“ (izdavač Lampshade Media) premijerno će koncertno predstaviti u sarajevskom Underground Clubu, 8. 11., u ”bliskom dodiru sa drugom dimenzijom”, pa slijede Zenica (Zona, 16. 11.) i Tuzla (Palma, 30. 11.).

Činčila

Nakon Zagreba i Rijeke, jedna nova i vrlo zanimljiva knjiga, ”Long Play – zabeleške u vremenu“ prije nekoliko dana promovirana je i u Beogradu. Riječ je o knjizi portreta za koju je beogradski fotograf i dizajner Borislav Pešić Blagoja, putujući šest godina po regionu, priredio – 1.332 portreta 333 regionalna muzičara! Na 400 stranica, uz fotografije su i kratke biografije sa zanimljivim crticama i žanrovski su najzastupljeniji rock muzičari, a tu su i neki velikani pop muzike i nekoliko upečatljivih likova sa jazz i blues scene. Posebnost: knjiga je u formatu LP ploče.

Knjiga ”Long Play”, autor Borislav Pešić Blagoja

U HNK Zagreb dogodila se 100. izvedba predstave ”Vještica Hillary ide u operu”, jedine operne predstave namijenjene najmlađima. Sa samo troje izvođača, igrom i pjevanjem u raskošnom prostoru kazališnog foyera, predstava donosi veselu priču i uspijeva dočarati najmlađima raskošan svijet opere!

Vještica Hillary ide u operu

Jedno od najzapaženijih novih imena, makarski rock bend Rezerve najavljuje skorašnji izlazak ”Srce na rukavu”, što je najava za njihov drugi album, nepune dvije godine poslije vrlo hvaljenog i nagrađivanog debija ”Ravno u zamku”.

Za kraj, uz današnji izlazak singla ”Cross The Line”, kojim Dubioza kolektiv najavljuje novi album, evo i jednog snimka pod nazivom ”Dubioza kolektiv bez dlake na jeziku” za Deutsche Welle, 30.10.