Beogradski Mascom izdaje box-set povodom 50 godina albuma ‘The Soft Parade’

Muzika - svijet Show Time

The Doors su i poslije pola stoljeća zanimljivi svim rock generacijama, pa je jedan od zapaženih svjetskih diskografskih projekata izdanje “The Doors, Soft Parade (50th Anniversary Deluxe Edition) Box Set“, koji je internacionalnu premijeru imao 18. 10., a 15. 11. će ga izdati i beogradski Mascom.

Godinu dana nakon velikog uspjeha albuma ”Waitng For The Sun“ (1968), grupa The Doors u ljeto 1969. objavljuje ”The Soft Parade“, po ocjeni kritike najkompleksnije djelo u karijeri benda. Pojavio se nakon čestih incidenata Jima Morrisona i njegovih ‘eksperimenata’ s narkoticima i alkoholom, što je rad u studiju učinilo nepodnošljivim i skupim. S druge strane, ”The Soft Parade“ je refleksija na albume koje su u to vrijeme objavili The Beatles (”The White Album“) i Jimi Hendrix (”Electric Ladyland“).

Orkestarske inovacije na albumu učinile su izraz grupe The Doors raskošnijim nego što su fanovi navikli na prethodna tri albuma i dio publike okrenuo je leđa bendu. Bio je to razlog zbog kojeg je ”The Soft Parade“ sporije od svojih prethodnika ostvario uspjeh, koji nije odmah pogurao ni prvi singl ”Touch Me” (objavljen još u decembru ’68.), jer je mnogima bio zbunjujući solo sax u izvedbi Curtisa Amyja, jazz muzičara čije je sviranje inspirirano djelom legendarnog saksofoniste Johna Coltranea.

Ipak, i ‘razočarani’ fanovi su se ubrzo vratili, shvaćajući da je njihova omiljena grupa zadržala estetiku i prepoznatljivu sugestivnost, sa muzički autoritativnim Morrisonom naspram njegovoj rapojasanosti kojoj se prepustio u privatnom životu.

“The Doors, Soft Parade (50th Anniversary Deluxe Edition) Box Set“ sadrži tri CD-a, a deluxe izdanje i dodatni vinil. Diskofilima će biti zanimljivo da dva CD-a sadrže neobjavljene snimke i stripped-down verzije pjesama. Zanimljivo je da se internacionalno izdanje prodaje po prosječnoj cijeni od 60 dolara, dok će izdanje Mascoma koštati u protuvrijednosti iznosa od 51 dolar.

The Doors Soft Parade

The Soft Parade 50th Anniversary Track List

Disc One
1 “Tell All The People”
2 “Touch Me”
3 “Shaman’s Blues”
4 “Do It”
5 “Easy Ride”
6 “Wild Child”
7 “Runnin’ Blue”
8 “Wishful Sinful”
9 “The Soft Parade”
10 “Who Scared You”

 

Disc Two
1 “Tell All The People” (Doors only mix)*
2 “Touch Me” (Doors only mix w/new Robby Krieger guitar overdub)*
3 “Runnin’ Blue” (Doors only mix w/new Robby Krieger guitar overdub)*
4 “Wishful Sinful” (Doors only mix w/new Robby Krieger guitar overdub)*
5 “Who Scared You” (Doors only mix)*
6 “Roadhouse Blues” – Screamin’ Ray Daniels (a.k.a. Ray Manzarek) on vocal*
7 “(You Need Meat) Don’t Go No Further” – Screamin’ Ray Daniels (a.k.a. Ray Manzarek) on vocal*
8 “I’m Your Doctor” – Screamin’ Ray Daniels (a.k.a. Ray Manzarek) on vocal*
9 “Touch Me” (Doors only mix)*
10 “Runnin’ Blue” (Doors only mix) *
11 “Wishful Sinful” (Doors only mix)*

Disc Three
1 “I Am Troubled”
2 “Seminary School” (aka “Petition The Lord With Prayer”) *
3 “Rock Is Dead” – Complete Version *
4 “Chaos” *

* ranije neobjavljeno