Neozbiljni pesimisti

Ozbiljno o Neozbiljnim pesimistima i ‘Pametovanju iz provincije’

Muzika - regija Show Time

Neozbiljni pesimisti sviraju veselo, jer drugačije ne može ni zvučati njihov antiglobal etno punk, ali pjevaju o gorkim temama, jer teško je drugačije kad se živi ovdje.

Već su to predstavili na dva albuma, ”Neka bude što biti ne može” (2010.) i ”Omladinci kud’ ste pošli” (2012.), a od prošle godine rade na trećem i, budući da bend stiže iz Sombora, naslov iščekivanog novog izdanja ne može biti bolji – ”Pametovanje iz provincije”.

Prva singl najava pojavila se još u proljeće 2018. godine, kao angažirana pjesma “Kao da nema” u kojoj sve poruke u stihovima pjeva somborski dječiji hor “Šareni vokali” (Kao da nema ničeg više ispred nas, kao da nema ničeg više iza vas).

Svirali su Neozbiljni pesimisti, nakon objave nove pjesme, dosta često po Vojvodini, u Beogradu, Zemunu, Kragujevcu, Nišu, stigli i do Banja Luke i Gradiške, ali novu pjesmu publicirali su poslije duže pauze, u maju 2019., kada su sa Šemsom 69, frontmenom Brkova, zapjevali ”Bežim iz bede” (Odlazim, idem ostavljam sve, tamo me čeka sudbina neka i novo vreme i novo sve).

Neozbiljni pesimisti su Igor Olujić – vokal, Boris Mišić – gitara/prateći vokal, Igor Martinko – violina/prateći vokal, Davor Demonja – bubnjevi, Damir Demonja – klavijature/prateći vokal, Josip Čapo – truba, Srđan Vinkov – bas i Dejan Jager – gitara/prateći vokal.

I stvar su ubrzali – nakon prethodnog singla završili su kompletno ”Pametovanje iz provincije”, najavljujući izlazak albuma do kraja mjeseca i prvu koncertnu promociju zakazali su za 7. novemabar u Domu kulture u Novom Sadu.

Ovu objavu iz ‘ozbiljnog štaba’ prati video spot “Sudbina (Tri tajkuna Srbija)”, a novu temu opisuju kao “pjesmu o čovjeku koji, poslije godina borbe i čekanja da bude bolje, kreće u potragu za sudbinom, ali kontrolu nad njom imaju tajkuni, jer su otkupili prava i na sudbinu”.