Krater na Marsu (foto public domain)

Krater na Marsu nazvan po malom selu Jezero u zapadnoj Bosni

GPS za dušu Jedi moli voli Ludometar Nedosanjani svijet Zanimljivo

Majušno selo Jezero u zapadnoj Bosni ”presretno je da po njegovom imenu nazvan krater na Marsu koji će 2020. biti mjesto slijetanja NASA-inog rovera na ovaj planet”, prenosi portal m.phys.org riječi općinske načelnice Snežane Ružičić.

Ona je o tome dobila pismo američke svemirske agencije koje joj je uručio ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, objavila je agencija Srna.

Krater na Marsu, dugačak 28 kilometara, nazvan je po bosanskom selu na rijeci Plivi nedaleko od Jajca i Mrkonjić Grada, jer je taj prostor nekada bio jezero natopljeno rijekom, poput onog neposredno ispred Jezera, prenosi NASA.

Dok u zemaljskom selu nema više od 1.400 ljudi, to je ”ipak više od stanovnika na Marsu”, duhovito je rekla gradonačelnica, dodavši da to vidi kao posebnu priliku za napredak te planiraju zatražiti pomoć NASA-e u vezi s ekološkim projektima.

Marsov krater Jezero prošlog je novembra određen kao odredište slijetanja na Mars, a NASA-a letjelica će biti lansirana u julu 2020. godine i spuštanje je predviđeno u februaru 2021.

U siromašnoj zemlji opterećenoj tmurnim vijestima o nestabilnoj ekonomiji i gorkim etničkim podjelama, piše američki portal, ova je najava postala hrana za dušu.

“Očekuje se da NASA površinu od 51.197 kvadratnih kilometara (područje Bosne) oko kratera imenuje Bosna i Hercegovina, jer ovaj dio Marsa toliko podsjeća na atmosferu u našoj zemlji”, duhovito je komentirao sarajevski Almir Panjeta na svojoj Facebook stranici. Kao odgovor, gradonačelnica Ružičić je nastavila šalu:”Ako na Zemlji ne možemo dobiti svoja prava, mi, stanovnici Jezera, imat ćemo prednost na ovom putovanju”.

Načelnica općine Jezero Snežana Ružičić i ambasador USA Eric Nelson (Izvor Srna)