Nepravilno odmrzavanje mesa može biti opasno zbog razvoja bakterija, pa je vrlo korisno znati kako je to najbolje uraditi.
Od tri načina za sigurno odmrzavanje hrane (u frižideru, hladnoj vodi i u mikrovalnoj pećnici), uglavnom je vladalo uvjerenje da je najbolje postepeno odmrzavanje u frižideru. Budući da se samo mali komadi mogu odmrznuti preko noći, a većina hrane zahtjeva dan ili dva, samo kao postupak za brže odmrzavanje preporučivalo se da hrana u nepropusnoj plastičnoj vrećici bude uronjena u hladnu vodu.
Iako ovo mnogi izvjegavaju, švedski istraživači su objavili da je upravo to najsigurniji način.
U časopisu Science Nordic objavljuju kako nije novost da se meso najbolje i najsigurnije odmrzava ako ga uronimo u hladnu vodu, ali se čini da ljudi tome ne vjeruju previše i ta je činjenica poznatija profesionalnim kuharima. Zato je njihova preporuka da se, zbog dugotrajnog procesa i razvoja bakterija, ipak izbjegava odmrzavanje mesa u hladnjaku.