Odmrzavanje hrane

Kako najsigurnije odmrznuti hranu?

Coolinarka Metropol

Nepravilno odmrzavanje mesa može biti opasno zbog razvoja bakterija, pa je vrlo korisno znati kako je to najbolje uraditi.

Od tri načina za sigurno odmrzavanje hrane (u frižideru, hladnoj vodi i u mikrovalnoj pećnici), uglavnom je vladalo uvjerenje da je najbolje postepeno odmrzavanje u frižideru. Budući da se samo mali komadi mogu odmrznuti preko noći, a većina hrane zahtjeva dan ili dva, samo kao postupak za brže odmrzavanje preporučivalo se da hrana u nepropusnoj plastičnoj vrećici bude uronjena u hladnu vodu.

Iako ovo mnogi izvjegavaju, švedski istraživači su objavili da je upravo to najsigurniji način.

U časopisu Science Nordic objavljuju kako nije novost da se meso najbolje i najsigurnije odmrzava ako ga uronimo u hladnu vodu, ali se čini da ljudi tome ne vjeruju previše i ta je činjenica poznatija profesionalnim kuharima. Zato je njihova preporuka da se, zbog dugotrajnog procesa i razvoja bakterija, ipak izbjegava odmrzavanje mesa u hladnjaku.