Basheskia & Edward EQ

I Bog ima firmu: Basheskia & Edward EQ ”Bog d.o.o.” (feat Damir Avdić)

Muzika BiH Show Time

Sarajevski electroacoustic dvojac Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, koji se potpisuju kao Basheskia & Edward EQ, danas su na svom zvaničnom video kanalu predstavili novi EP album ”Bog d.o.o.”.

Prije nepune dvije godine Basheskia & Edward EQ su objavili, u razmaku od nekoliko mjeseci, dva albuma, ”Fatherland” i ”Opasan čovjek – Pjesme Mehmeda Begića”.

Novi EP sadrži pet pjesama, ”Bog d.o.o.”, ”TV”, ”Ostrvo”, ”Sin” i ”Pleme”, a autorski ih potpisuju i izvode ih Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, te vokalistica Belma Zvizdić aka Malbeku s kojom su radili i na prethodnim izdanjima.

Naslovna tema je posebno upečatljiva, komad koji izlazi iz okvira standarda elektronike kako je uobičajeno percepira većina, dijelom i zbog gosta, Damira Avdića, koji je svirao gitaru i piano, unoseći dio svoje prepoznatljive sirove rock energije. Moćna stvar, usuđujemo se reći na razini svjetskih velikana electro art popa kakav je Kraftwerk.

Pažnju privlači i ”Sin”, tema za soundtrack istoimenog filma sarajevske redateljice Ines Tanović, koji otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Sve u svemu, zanimljivo izdanje koje možemo preporučiti i publici izvan kruga ljubitelja žanra kojemu pripadaju Basheskia & Edward EQ.