Sadaharu Yagi u Sarajevu (sa Brankom Vrdoljakom i članovima grupe Starbridge)

Ekskluzivno: We Are Walking On, ili – medijski ignorirani boravak u Sarajevu znamenitog svjetskog producenta

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Prije nego je preselio u Los Angeles i započeo karijeru uspješnog producenta i snimatelja, radeći s nizom zvijezda kao Shania Twain, Wyclef Jean, Shakira, Britney Spears, John Mayall i drugi, Sadaharu Yagi je odrastao u japanskom gradu Kitakyushu, koji je u 1960-im imao najzagađeniji zrak u zemlji.

Zajedničkim snagama gradske uprave, privatnih kompanija i građana, Kitakyushu je danas jedan gradova sa najmanjim aerozagađenjem u Japanu.

U velikoj mjeri to je odredilo dio umjetničke karijere Grammyjem nagrađivanog 39-godišnjeg Yagija, koji svoj talent koristi i za ekološke aktivnosti, te je, među ostalim, za UN uradio song ”We Are Walking On” o brižnijem dijalogu i bližem odnosu sa svijetom u kojem živimo, a UN Environment ga je premijerno objavio jučer, 3. 6. 2019.

– Samo radikalna promjena spašava našu divnu planetu, dok postojeći model izaziva konflikte, nezaposlenost, propast, a muzika ukazuje, liječi, pokreće – stav je Sadaharua Yagija.

”Dolazak u Sarajevo osobe njegovog kapaciteta i ugleda trebao bi biti medijski biser, no ”Sadaharu nije dao nijedan intervju ‘lapsus novinarima’, jer ga nitko ništa pitao nije”, – otkriva eksluzivno za naš portal Branko Vrdoljak, splitski Sarajlija i dugogodišnji, novinar/urednik i muzički/modni menadžer, dodavši – ”Svejedno, pozdravlja nas jutros ipak, čestita Bajram, nada se da ćemo voljeti njegov videosong, makar ovako pješke, od frenda do frenda.”

Sadaharu Yagi je u Sarajevo stigao zbog pro bono nastupa u Zemaljskom muzeju, na poziv bh. ambasade Kraljevine Švedske, u službi ekološke borbe za naš fatalno ugrožen zrak, a upravo je glavni grad Bosne i Hercegovine među neslavnim liderima lošeg zraka.

Sadaharu se u Sarajevu družio s nekim lokalnim rock artistima, članovima hard rock grupe Starbridge i novog sastava Muhameda Trnke (ex Erogene zone), Genetic Grooves Guru, uključuljući privatni jam session u jednom gradskom klubu.

Vrdoljak nam otkriva još jedan zanimljiv detalj – Sadaharu ostaje na vezi i sa Zeletom Lipovačom, te Zlatanom Karićem, a hoće li nešto ispasti iz toga, ostaje da vidimo.

Naslovna fotografija: Sadaharu Yagi u Sarajevu, sa Brankom Vrdoljakom (lijevo) i članovima grupe Starbridge

Sadaharu-Yagi
Sadaharu Yagi u svom studiju