Green Book

Green Book kao pritajeni favorit Oscara 2019?

Film & Foto & TV Show Time

Čini se kako ni jedna od znamenitih nagrada koje prethode Oscaru, a smatraju se važnim indikatorima za dobitnike najvećeg trofeja, ipak nisu detektirale glavnog favorita, pa je sve moguće na ovogodišnjoj ceremoniji 25. 2.

O ”Bohemian Rhapsody” se iznimno puno pisalo u prošloj godini, ali su ipak iznenađenje Zlatni globusi koje je dobio za najbolji film u kategoriji drame i Maleka kao najboljeg glumca. Za neke čak šokantno. S druge strane ”Roma” je taj trofej dobila ”samo” za najbolju režiju (Alfonso Cuaron), dok mu Udruženje njujorških kritičara dodijeli nagradu i za najbolji film i za najboljeg reditelja, a na nedavnoj 24. dodjeli nagrada profesionalnih kritičara osvojio je četiri trofeja.

Treći razvikani film ”A Star is Born”, na razočarenje mnogih, Zlatni globus je dobio tek za najbolju originalnu pjesmu, a kritičari su je dodijelili Lady Gagi kao najboljoj glumici.

Među ova tri medijski najistaknutija ostvarenja, ”uvukao” se film ”Green Book’‘ reditelja Petera Farrellyja, američka komedija-drama, koja ima nominacije u glavnim kategorijama Oscara – najbolji film, najbolja glavna muška uloga (Viggo Mortensen) i najbolja sporedna uloga (Mahersala Ali). Film je osvojio dva Zlatna globusa, za najbolju komediju-mjuzikl i najbolju sporednu mušku ulogu, a u potonjoj kategoriji su ga nagradili i profesionalni kritičari.

To pokazuje da bi ”Zelena knjiga” mogla dobiti i bar nekog, ako ne i više “Ockara”. I to sasvim zasluženo.

Green Book

Običnih toplih ljudskih priča nema baš previše u u zadnje vrijeme iz Hollywoodske tvornice snova koja se fokusirala na skupe spektakle. U ”Zelenoj knjizi” pratimo naizgled jednostavnu priču s početka 1960-ih godina u Americi. Njeni glavni junaci su Tony “Lip” Vilallonga (Viggo Mortensen), priprosti snagator iz Brooklyna talijanskog porijekla i Dr Don Shirley (Mahersala Ali), samozatajna crnačka zvijezda klasične muzike. Njegov muzički izdavač angažira Tonyja da bude vozač velikog pijaniste i njegovog pratećeg muzičkog dvojca na turneji po jugu države. Tony ima i dodatnu ulogu da rješava sve probleme s kojima se može suočiti muzičar – jer u pitanju je dio Amerike poznat po velikim rasnim predrasudama.

Iako je u osnovi i sam pomalo rezerviran prema pripadnicima crnačke rase, Tony će, tokom putovanja, promijeniti svoje stavove, ali se to događa i ”doktoru”, dostojanstvenom intelektualcu i usamljeniku, koji je na svoj način ispunjen predrasudama i vlastitim demonima.

Ta dva lika ne donose, zapravo, nikakvu revolucionarnu priču, čak ni zbog činjenice da je ona utemeljena na stvarnom događaju, ali glumci koji ih tumače učinili su da film – koji vas, možda u početku usporeno, a onda sve intenzivnije uvlači u svoj emotivni vrtlog – bude jedan od onih zbog kojih ste sretni što ste ga odgledali.

Green Book

Da, kako je napisao jedan kritičar, ovom i ovakvom današnjem svijetu potrebni su ovakvi filmovi, plemeniti prije svega!

Kao što su za sliku američke kinematografije, kojoj je box-office kriterij nad kriterijima, potrebna glumačka ostvarenja kakva su Mortensenova i Alijeva, koji su na nevjerovatno jednostavan način kreirali likove kakve biste poželjeli u svom životu.

Ma, zapravo, ni Oscar kao formalno priznanje nije potreban filmu ”Green Book”. On će kod publike svakako živjeti u svojoj punoj ljepoti.