Elementarno o Elementalu – Sve, samo ne romantika

Čitam Cooltura

Knjiga ”Sve, samo ne romantika”, biografija grupe Elemental, koju je napisao šibenski novinar Marko Podrug, predstavljena je 14. 11. na zagrebačkom Interliberu.

Napisana u stilu romana, nit vodilja ove priče bila je ”opisati stvari kakvima su doista bile, a ne pričati bajke o uspjehu”, kakav je bila pjesma na koju aludira naslov knjige, ”Romantika” sa albuma ”Male stvari” iz 2004.

”Na moju sreću, bivši i sadašnji članovi benda nisu imali problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, stoga je ovu knjigu zapravo bilo zabavno stvarati. Nadam se da će je biti zabavno i čitati.“ – kaže Marko Podrug, autor knjige

Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala? Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma?  Zašto bend nije vjerovao u ”Romantiku”? Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom ima Severina? Kako su uspjeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali?…

Opisi poglavlja u knjizi mogu zazvučati kao sadržaj bulevarskih magazina, ali su rezultat autorovog nastojanja da u romansijerskoj formi ispriča dvadesetogodišnju priču popularnog benda građenu kroz razgovore s ljudima koji su kroz 20 godina doticali i stvarali bend, ali i bend njih.

Knjiga je također uvod u glavni događaj kojim Elemental slavi 20. rođendan u Tvornici kulture. Riječ je o dva uzastopna koncerta, 14. i 15. 12. i prvi je nazvan “Naš koncert”, s pjesmama koje su članovi Elementala birali po svojim intimnim kriterijima, dok će drugi biti “Vaš koncert” za koji je publika dobila priliku slagati listu pjesama po svom izboru.

Promocija knjige Sve samo ne romantika
Promocija knjige Sve samo ne romantika