Jasna Gospić - homage Davorinu Popovicu, Jadranki i Draganu Stojnicu

Kako je Jasna Gospić u Beogradu obilježila jubilej uz podsjećanje na velike preminule kolege

Muzika BiH Show Time

Sentimentalno muzičko putovanje odigralo se 23. 10. u beogradskoj Kombank dvorani (bivši kultni Dom sindikata), kao jedinstveno podsjećanje na jednu uspješnu muzičku karijeru kakvu je imala sarajevska pjevačica Jasna Gospić.  

Obilježavajući 40 godina na sceni, Jasna Gospić je, zanimljivo, prvi put održala solistički koncert u Beogradu.

Uz osvrt na svoj početak u kultnoj grupi Ambasadori (u kojoj su pjevali i Zdravko Čolić, Hari Varešanović, Ismeta Dervoz …), preko života u Pragu kada se udaljila od muzike, sve do izdavanja povratničkog albuma “Muzici s ljubavlju” prepunog dueta sa izvanrednim kolegama, Jasna je publiku provela kroz cijeli muzički svijet, emotivno, kao kroz neki nostalgičan film ili pozorišnu predstavu.

Dramaturški posmatrano, ovo veče i nije bilo samo u formi koncerta, već pravi multimedijalni događaj, uz ‘ceremonijal majstora’ i brojne priče o karijeri Jasne i pjesmama koje su obilježile jednu epohu.

Nostalgiju je otvorila kultna pop pjesma “Dođi u pet do pet”, kako Jasna i započinje koncerte na svojoj turneji, a prvi gost bila je bosanska zvijezda u usponu, Dženan Jahić, sa svojom pjesmom ”Ajša”. U tom konceptu je i nastavljen koncert – red priče, red solo pjesama, red dueta, ali tako da Jasna malo pjeva sama, onda ustupi mjesto gostima da pjevaju neki svoj hit, da bi se ona vratila na scenu i izvela duet sa tim kolegama.

Među njima su bili Dušan Svilar (duet s Jasnom “Nije vredno, sine moj”, koji je u originalu pjevao s pokojnim Kemalom Montenom), Duško Kulić (“O Sole Mio” i duet sa slavljenicom “Diše mi srca polovica”, te zvijezda večeri Goran Karan, koji je s Jasnom pjevao “Miriše na ljubav”, pjesmu čija je ideja rođena za vrijeme njihovog druženja u Pragu.

Ipak, posebno emotivni trenuci koncerta bili su podsjećanja na neke velike umjetnike koji više nisu sa nama, uz njihove slike na velikom platnu i njihove pjesme. Tako je Jasna za posvetu Jadranki Stojaković izvela njenu slavnu baladu “Sve smo mogli mi”, a onda se na isti način s publikom prisjetila Dragana Stojnića, Kemala Montena i Davorina Popovića, pri čemu je pušten stari spot za pjesmu “Brzi u 10”, a Jasna se pohvalila: “Ja sam jedina pjevačica koja je snimila duet sa Davorinom!”.

Iako najavljeni, Tifa i Kornelije kovač nisu bili na bini ove večeri, kao ni Halid Bešlić, ali publika je njega mogla da vidi na video linku, preko kojeg je dao podršku Jasni.

Zadnja dva gostujuća izvođača bili su pop autori Sergej Ćetković i Željko Samardžić, a poslije naizmjeničnih solo izvedbi i dueta u skladu s konceptom, na samom kraju na sceni su bili Dženan, Željko, Dušan i Sergej da sa Jasnom i publikom horski otpjevaju “April u Beogradu”.

Više od dva sata nostalgije i emocija oduševilo je publiku i vjerujemo da je i Jasna Gospić ove večeri ispunila svoju dušu.

Izvještaj: Ivan Makragić

Željko Samardžić, Dušan Svilar, Sergej Ćetković, Jasna Gospić
Dženan Jahić, Željko Samardžić, Dušan Svilar, Sergej Ćetković, Jasna Gospić