yoko-ono

Užas ili genijalnost? Yoko Ono objavila novu verziju ‘Imagine’ i podijelila fanove Lennona

Muzika - svijet Show Time

Četrdeset sedam godina nakon što je zajedno sa svojim suprugom Johnom Lennonom napisala ”Imagine”, 85-godišnja Yoko Ono je, uz svoj novi album “Warzone”, objavila prerađenu kultnu pjesmu, s novim aranžmanom i ambijentalnom melodijom prije nego se kasnije pojave poznati motivi klavira.

Do nedavno, pjesma je pripisivana isključivo Lennonu. Yoko Ono je dodana kao koautorica tek 2017. godine, s objašnjenjem da je glavna lirska struktura pjesme inspirirana njenom poetskom zbirkom ”Grapefruit” iz 1964., koja sadrži stihove poput “Imagine your head filled with pencil leads / Imagine one of them broken”.

Lennon je priznao njen doprinos u intervjuu iz 1980. godine, rekavši: “Mnogo toga – lirika i koncept – došlo je od Yoko. Ali, te dane sam bio malo sebičniji, malo više mačo, pa nisam spomenuo njen doprinos.”

Album ”Warzone” donosi ‘reimaginaciju’ i drugih pjesama koje je Ono originalno napisala između 1970. i 2009. godine, a od tada je nastavila svoju karijeru u vizuelnoj i konceptualnoj umjetnosti, postavljajući 2016. svoju prvu permanentnu instalaciju ”Skylanding”.

Puno je onih koji smatraju da originalne pjesme više ne treba dirati, ali se, isto tako, često događa da i sami autori puno kasnije snime novu vizuru svog djela. Umjetnost je podložna preispitivanju, jedno djelo može ispirirati nebrojena drugačija tumačenja i, zapravo, ključ je – kakav je rezultat drugačijih tumačenja.

O novom ”Imagine”, odmah nakon što ga je Yoko Ono objavila 9. 10. 2018. na svom You Tube kanalu, uz rođendan Johna Lennona, mišljenja su podijeljena, ali je gotovo dvostruko više dislike nego like oznaka.

Zanimljiv komentar postavio je i jedan ovdašnji fan, potpisan kao Bosne Sin: Draga Yoko Ono, osjećam u tvom glasu koliko ti nedostaje John Lennon. Da budem iskren s tobom, ništa ne može zamijeniti prvobitnu verziju “Zamisli”, ali jako mi je drago što čujem tvoj glas. Tekst ove pjesme ima toliko moćnu poruku i može se objasniti na milion načina i milion verzija. Sretan rođendan John Lennon i RIP.

Yoko Ono & John Lennon (Photograph Susan WoodGetty Images )
Yoko Ono & John Lennon (Photograph Susan WoodGetty Images )