Dizajniranje namještaja kao BH brend sve prepoznatljiviji u svijetu

Dome slatki dome Metropol Samo urbano

Sve je to davno počelo, kad su nam pristizali iz bogatih zemalja, da nam uzmu drvo iz šume, a mi bili zadovoljni jer smo dobijali prve puteve i željeznice.

Veliki napredak smo ostvarili nakon što smo iz drveta počeli raditi daske za prodaju, a ‘konja zajahali’ onog trenutka kad su bogati počeli kupovati i proizvode od tog drveta.

Ipak, najslađi kolač ne leži u ‘snazi’ već u pameti, kojom se ovdašnji čovjek odvajkada diči, samo je trebalo vremena za priliku da od nje imamo koristi.

Još u 1980-ima na svjetskom tržištu pojavljivali su se ovdašnji brendovi poput ”Krivaje” i ”Šipada” iz BiH, ili slovenačke ”Lesnine” i ”Simpo” iz Srbije i prodavali cijeli paket, od sirovine, preko ruku umijeća do dizajnerske pameti.

Nova balkanska bura na kraju stoljeća poremetila je ritam. Neki se raniji dometi sporije obnavljaju, neki brže, a neki čak još intenzivnije nego ikad.

Među ove potonje možemo ubrojati dizajnere namještaja, pojedine i sa svjetskim ugledom, a među njima su i autori iz Bosne i Hercegovine.

dizajn namještaja

Kako je prenošenje znanja ključ u stvaranju novih generacija, Asocijacija arhitekata u BiH upravo započinje sa novim ciklusom predavanja BLOK. Prvo, koje će biti održano 28. 9. i koje se odnosi na dizajn, a u sklopu obuke za enterijeriste, jeste predavanje najpoznatijeg bosanskohercegovačkog produkt dizajnera Saliha Teskeredžića, te arhitekata Amira Vuka Zeca i Erdina Salihovića.

Predavanja će se odnositi na sam proces produkt dizajna, saradnje izmedju dizajnera i industrije proizvodnje namještaja, te reputaciji drvne industrije i dizajna namještaja bosanskohercegovačkih kompanija na internacionalnom tržištu. Nadalje, predavanje će uključivati teme o procesima razvoja dizajna i projekta enterijera različitih razmjera, te ulogu proizvodnje i dizajna namještaja.

Pored toga, od septembra AABH nastavlja sa ostalim aktivnostima koji uključuju kurseve i obuke, ‘Školu AABH’ i putujuću izložbu Collegium Artisticum u svim većim BiH gradovima.

Predavanje “D:BLOK” će se održati 28. 9. 2018 godine u 18 sati, u prostoru Ateljea Figure u Sarajevu, uz otvoreni poziv svim zainteresiranim.