Zid Mortal

Zid Mortal: Kocka naše sudbine je bačena – krenuli ‘Monopol i riziko’

Muzika - regija Show Time

Čovek je sposoban, ume da od drveta napravi panj! Nakon duge diskografske pauze, najzad je stigao treći i ponovo društveno angažirani studijski album beogradske rock postave Zid MortalMonopol i riziko”, objavljen pod etiketom Take It Or Leave It Records.

Album proizvod mnogih besanih noći i nebrojenih sati studijskog rada i djelo niza gostiju i saradnika.

Uz postavu Nenad Šobić (vokal, gitara), Goran Šobić (gitara), Slobodan Bugarčić (gitara), Željko Adžić (klavir), Đorđe Golubović (bas gitara) i Milan Jejina Yeqy (bubanj), u pjesmama se pojavljuju Jovana Milošević (Maraqya), Milena Branković (Trigger), Katarina Popović (Etar), Robert Perić (Feud, Rapid force), Vidoja Božinović – Džindžer (Riblja čorba), Nikola Zorić (Riblja čorba) i Nikola Demonja Jr.

– Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji. Album ‘’Monopol i riziko“ je tu da bi nas opomenuo da živimo u svetu društvenih igara i da postoje pravila igre. Ceo svet postao je ulog za društvene igre Monopol i Riziko, s tim što Monopol igraju vojnici, a Riziko biznismeni. Mi smo u toj igri prepušteni sami sebi i zavisimo od sreće u bacanju kockica – kaže Goran Šobić Sirano.

U skladu sa tom idejom, prvi video singl, ”Pet minuta sam” govori o mladom čovjeku koji je svjestan da je u svijetu previše negativnih pojava, da je previše mraka, te želi nešto promenijeniti, ali zna da su vremena revolucije prošla, da je sve teže boriti se za ideale i promijeniti sve na bolje, te koristi svojih pet minuta samoće da ‘’zadovolji sebe“ i tako bar na tren ‘’crni svijet u bijelo ofarba“.

– Umetnici su najvredniji deo čovečanstva, oni imaju moć da vide i razumeju svet tako da ga drugima predoče kao sliku, film ili muziku, i oni su slobodni. Poruka spota se posebno odnosi na zemlje regiona jer svi mi živimo slične živote, govorimo sličnim jezikom i jedni druge u svemu možemo da razumemo. Želja mi je da shvatimo da, dok se drugi igraju našim životima, mi zaboravljamo na sve ono lepo što svi mi u regionu posedujemo i zajedničko je. Hajde da marginalizujemo sve ružno što nas okružuje – dodaje Šobić.

Zid Mortal je do sada objavio dva albuma, “Iskon“ (2001.) i ”Svemir i ljudska glupost“ (2005.), a svirao je na EXIT festivalu, Belgrade beer festu, Zaječarskoj Gitarijadi, kao gost na nastupima Riblje čorbe…

Goran Šobić Sirano, osim što je muzičar, objavio je dvije knjige pjesama, ‘’Ovde ko uđe ne izlazi živ“ i ‘’Berger je kriv“, te je bio autor i voditelj kultne radio emisije ‘’Džiterbag“ o ljubavi i rock’n’rollu, otkud dolazi I njegov pseudonim Sirano.

Album ‘’Monopol i riziko’’ informativno možete poslušati na linku.

Zid Mortal, Goran Šobić Sirano
Zid Mortal, Goran Šobić Sirano